close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een openstaande rekening uit de Middeleeuwen

Wendy Stroobant De vloek Jeugdboek
Davidsfonds
Waardering: 6.5

Een nieuwe lerares geschiedenis die voor veel toestanden en verwarring zorgt. Mevrouw Goedhart brengt haar lessen op een manier alsof iedereen er daadwerkelijk bij aanwezig is maar dat klinkt leuker dan het is. Het inlevingsvermogen gaat zover dat de kinderen elkaar in elkaar slaan en martelen en verwonden, als ware het werkelijk de Middeleeuwen. Als er dan ook nog kinderen verdwijnen en de ouders van de leerlingen massaal in een vlaag van verstandsverbijstering lijken te leven, is er echt iets heel raars aan de hand. Een aantal leerlingen ontworstelt zich aan de invloed van deze mysterieuze lerares en daar blijkt een gegronde reden voor.

Wendy Stroobant heeft een klein oeuvre van spannende en mysterieuze boeken met een historische inslag op haar naam staan waarvan de omschrijvingen beginnen met: Brussel 1830, Frankrijk 17e eeuw etcetera. Het onderscheidende van De vloek is dat het zich volledig in deze tijd afspeelt maar de invloed van de geschiedenis groot is. Mevrouw Goedhart blijkt een rekening  uit de Middeleeuwen te hebben open staan. Er is haar iets vreselijks aangedaan en dat heeft te maken met de leerlingen op de school, op wie ze alsnog verhaal komt halen. Een aardig gegeven dat Stroobant best origineel en onderhoudend uitwerkt maar ze vergeet de spanningsboog scherp te houden. Het verhaal worstelt zich nogal braaf naar het einde en het gebruik van meerdere perspectieven en overbodige liefdeslijntjes is storend. Net als de clichematige karakters met, het is echt, een jongen in een rolstoel, een met zijn geaardheid worstelende homo en een allochtoon meisje dat nu eens voordeel heeft van haar afkomst.

Tegen het einde worden de wendingen zo mal dat het lichtelijk op de lachspieren gaat werken. Jammer, want het verhaal zit grotendeels redelijk in elkaar en is zeker mysterieus maar nergens ‘ijzingwekkend’ zoals de achterflap ons beloofde.

 

Titel Boek:

De vloek

Auteur:

Wendy Stroobant

Uitgever:

Davidsfonds/Infodok

Kaft:
Tags : geschiedenishorrorjeugdboekmystiekSchoolSpanning en avontuur