close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een oude Lada die leest als een trein

Wolfgang Hernndorf is van origine striptekenaar maar boekt als schrijver veel meer succes. Zijn romandebuut Tsjik is in Duitsland een bestseller en maakt nu furore in andere landen en is in ons land genomineerd voor de Diorapthe Jongerenliteratuurprijs. Bij de vraag of dit een jeugd- of jongerenroman is, hoeven we niet lang stil te staan. Het boek gaat over twee veertienjarigen en is heel geschikt voor veertienjarigen en ouder, het is in Duitsland in jeugdroman, in Nederland niet. Een echte cross-over roman dus die leest als een trein, al hobbel je het hele boek mee met een sputterende Lada.

De twee jongens die in een ‘geleende’ auto dwars door Duitsland crossen zijn totaal tegengesteld van karakter. In een recensie in een Duitse krant wordt Tsjik vergeleken met Joe Speedboot. Dat boek zou ongetwijfeld genomineerd zijn voor de Jongerenliteratuurprijs als die toen had bestaan, en hem waarschijnlijk nog gewonnen ook. De vergelijking is logisch: een merkwaardige vriendschap tussen maffe personages die je als lezer in je hart sluit. Al durfde Tommy Wieringa verder te gaan in de gekte en ontregeling. Tsjik (die eigenlijk Andre Tsjichatsjov heet) is op zijn eigen manier ongewoon en eigenzinnig maar wordt daarin vooral versterkt door zijn kameraad Maik, zo’n jongen die opvallend is door onopvallendheid. De twee reizen naar het gebied Walachije dat alleen in de volksmond bestaat, zeg maar Verweggistan.

De dwaze en komische trip levert een pretentieloze pageturner op. Het boek neemt je mee en stipt terloop de puberproblemen aan (problemen met ouders, onzekerheid, verliefdheid) maar is niet al te gelaagd, en dat is in dit geval een aanbeveling. Hernndorf schrijft aanstekelijk en vooral de dialogen zijn vaak hilarisch, zijn achtergrond als striptekenaar glinstert door de bladzijden. Cartooneske situatie en karakters waar je de wolkjes met uitroepen zelf bij kan verzinnen. Het is te hopen dat hij zijn onbevangheid en vooral het pretentieloze vasthoudt, in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega Wieringa.

Titel Boek:

Tsjik

Auteur:

Wolfgang Hernndorf

Vertaler:

Pauline de Bok

Kaft:
Tags : Andere landenhumorjeugdboekLiefde en vriendschapoudersreizen