close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een papegaai met een gouden keeltje

Tosca Menten is een populaire schrijfster van wie de boeken niet zo vaak worden gerecenseerd. Dit jaar schrijft ze het kinderboekenweekgeschenk dus alle reden om haar nieuwste onder de loep te nemen. Menten is vooral bekend van een reeks rond Dummie de mummie en wordt door de uitgever neergezet als ‘de grappigste kinderboekenschrijver van Nederland’. Blijkbaar is dat een eretitel, er staat trouwens niet bij uit welk onderzoek dat is gebleken. De wraak van Lorre is zeker grappig maar gelukkig niet louter pret en jolijt.

Menten beschrijft het avontuur van de papegaai Lorre die wees wordt als haar baasjes omkomen bij een auto-ongeluk. Lorre is natuurlijk een bijzondere papegaai: ze heeft een houten poot en zingt als een opera-zangeres, omdat ze haar bazinnetje Mathilde nadeed. Ze vindt een nieuwe thuisbasis bij Jop, die zich met liefde over haar ontfermt. Al snel blijken er kapers op de kust want met zo’n goedgebekte zangvogel is goud geld te verdienen. Menten introduceert grappige personages als Malle Frits, de roddelzieke Elsie Gember (een pratende krant) en de geldbeluste Tony Panini. Lorre wordt ontvoerd maar gelukkig ook terug gevonden, het hele dorp is ineens in de ban van pagepaaien en de apotheose is grandioos en geestig.

Menten speelt kunstig met het taaltje van papegaaien en doseert haar grappen. De illustraties van Elly Hees zijn niet heel bijzonder maar dragen wel bij aan de vaart van het verhaal. Jammer dat is gekozen voor één steunkleur terwijl de kleuren van de papegaaien zo’n belangrijke rol spelen.

De wraak van Lorre leest als een trein is een vrij klassiek kinderboek dat het predikaat vakwerk verdient. Menten weet wat kinderen willen. Een prettig (voor)leesboek met humor en avontuur. Het verhaal wordt rechttoe rechtaan verteld, zonder fratsen als tijdsprongen en perspectiefwisselingen. Qua stijl stijgt uit boven vergelijkbare auteurs als Paul van Loon en Carry Slee. Er werd door sommige recensenten wat meewarig gereageerd toen bekend werd dat Menten het kinderboekenweekgeschenk ging schrijven. Ik zie eigenlijk niet in waarom.

Titel Boek:

De wraak van Lorre

Auteur:

Tosca Menten

Illustrator:

Elly Hees

Kaft:
Tags : Dieren en natuurhumorjeugdboekKinderboekongeluk