close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een paradijs tegen beter weten in

Hoe meer Lilita aan haar verdwenen vader denkt, hoe groter haar gewei wordt. Ze perst al de gedachten aan haar vader naar buiten, en dat zijn er zoveel dat de uitstulpingen op haar hoofd steeds groter worden. Dit sprookjesachtige gegeven doet meteen aan het werk van Paul Biegel denken en Jef Aerts schrijft met Het kleine paradijs een debuut dat meermalen de grootmeester in herinnering roept. Het heeft de subtiele vermenging van surrealisme, sprookjeselementen en ‘gewone mensen dingen’. Let wel: ik beweer niet dat we hier met de nieuwe Paul Biegel te maken hebben, daarvoor moet de auteur nog meer een eigen stem vinden, maar Aerts geeft wel een mooi visitekaartje af. Verhalen op het snijvlak van verbeelding en werkelijkheid, die blijven broodnodig en van harte welkom in de jeugdliteratuur, naast alle rauw-realistische proza waar er domweg meer van is.

Lilita is een krachtdadige meid die op een dag besluit haar stille verlangen achter na te reizen. Ze wil weten wie haar vader is en ontdekt dat hij letterlijk een muur om zich heen heeft opgebouwd. Hij sloot zich met zijn nieuwe vrouw en twee zoons op in Barnstad nadat de moeder van Lilita van hem is weggevlucht. Volstrekt angstig en verkrampt en vastbesloten om het verleden letterlijk buiten te sluiten. Dan heeft hij buiten zijn dochter gerekend, dat meisje met een gewei dat haar vader mist, en op de rug van een reuzenschildpad toegang weet te vinden tot de hermetisch afgesloten stad. Als Lilita haar vader ziet, krimpt haar gewei weer. De gedachten aan haar vader hoeft ze niet langer weg te drukken en kunnen terug haar hoofd in. ‘Ik kauwde erop, proefde ze een voor een, slikte ze in. Het duurde niet lang of mijn gewei was helemaal verdwenen’. Ze ontmoet haar broers en krijgt via de verhalen van de wensboom een steeds beter beeld van haar vader.

Het kleine paradijs is een mooi klein en afgewogen verhaal dat nergens uit de bocht vliegt, waar dat wel had gekund. Hoogstens het gegeven dat de vader eigenaar is van een grote pizzafabriek is wat flauw. Het verlangen staat centraal. Lilita moet haar vader zien, dat kan niet anders. Haar moeder stimuleert haar dochter niet maar houdt ook haar niet tegen. En de vader, die zindert van verlangen. Daarom doet hij zoveel moeite het gevoel van gemis af te stoten. Uiteraard lukt dat niet. Hij trachtte een paradijs te creëeren maar hield zichzelf voor de gek en komt bedrogen uit. Lilita bouwt voorzicht een band op met haar vader: ‘Altijd wanneer ik de stompjes van een gewei voel kriebelen op mijn hoof, ga ik bij hem logeren.’

Een knap debuut met mooie metaforen en een weemoedige ondertoon.

Titel Boek:

Het kleine paradijs

Auteur:

Jef Aerts

Kaft:
Tags : FamilieFantasiejeugdboekLiefde en vriendschapreizenSprookjesvader