close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een prachtige atlas voor klein en groot

Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski Atlas. Een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld Prentenboek
Lannoo
Renata Cieszynska en Greet Pauwelijn
Waardering: 8.0

Dit is nog eens een mooi en onverwacht cadeau. Een atlas voor kleine en grote kinderen (en volwassenen) in een rijke opmaak met geweldig veel illustraties. Een Pools echtpaar heeft deze klus geklaard. Ze hebben een eigen designbureau en maakten eerder leuke boekjes voor kinderen over de geschiedenis van interieur en design die niet in Nederlandse vertaling zijn verschenen. In Atlas dwalen we over de verschillende continenten door 42 landen. De keuze van de landen is wat wilekeurig, wel Finland en Zweden en IJsland, maar geen Noorwegen en Denemarken.

Nederland staat er wel in en de clichés vallen op: tulpen, klompen en heel veel molens maar ook fietsen, ontbijtkoek, polders en koningsdag. Op al die keuzes valt wel wat af te dingen maar dat maakt niet uit. Het is geen compleet boek, het is vooral een rijk en vrolijk boek. Ieder land krijgt twee grote pagina’s waarbij naast de geografie van het land allerlei symbolen en dieren zijn getekend. De geografie is ondergeschikt, het is geen boek waarin alle steden staan of de precieze vakantiebestemming is terug te vinden. Het is een globaal overzicht van een land met veel tekeningen van monumenten en gebouwen en vooral heel veel dieren.  Gezellige en grappige tekeningetjes van veel dieren die in de betreffende landen voorkomen maar ookv an sporten en mensen. Het levert leuke raadspelletjes op: hoeveel inwoners heeft een land (Marokko 32 miljoen, Mongolie 3 miljoen) en wat zijn de populairste voornamen (Leonie en Lucas in Duitsland, Misaki en Akira en in Japan).

Dit is geen dichtgetimmerde en complete atlas maar vooral een heerlijke bladerboek met een klassiek uiterlijk om telkens opnieuw doorheen te gaan. Voor de liefhebbers van een boek als Nederland van Charlotte Dematons.

Titel Boek:

Atlas. Een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld

Auteur:

Daniel Mizielinski

Aleksandra Mizielinska

Vertaler:

Renata Cieszynska en Greet Pauwelijn

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Video description:

Een bijzondere kinderatlas met landkaarten waarop personen, dieren en gebouwen zijn getekend.

Tags : Andere landenatlasillustratieskijkboekKinderboekNon-fictie