close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een rij wachtende bevers voor de tandarts

Marije Tolman Springlevende pinguïns en lachende hyena's Prentenboek
Lemniscaat
Waardering: 8.5

Wist je dat de ijsbeer linkshandig is of een octopus drie harten heeft? Dat een krekel met zijn knieën hoort en een mannetjeskomodovaraan twee penissen heeft? Het zijn leuke weetjes, soms echt nieuw, soms een beetje van de klok en de klepel en soms algemeen bekend maar nooit obligaat of cliché. Heldere feiten, goede vergelijkingen en grappige details. De teksten zijn de basis voor de prenten van Marije Tolman. Grote paginavullende dierentekeningen met veel ruimte, zoals we haar gewend zijn in de albums die ze met haar vader maakte.

Bizons kunnen ver springen en dus zien we een kudde bizons op een atletiekbaantje bij een verspringbak en gorilla’s durven niet te zwemmen, dus komt er één stoer aangelopen met een handdoekje om vervolgens beteuterd voor het water te blijven bestaan. De tekeningen zijn prachtig, daar kunnen we kort over zijn. Vrolijk en geestig en heel erg fraai en afwisselend van kleur. Net als bij haar Eiland boek geeft de bewerking van de achtergrond reliëf en diepte. Het is soms jammer dat het spreads zijn waardoor het midden van de illustraties wat wordt afgeknepen. Maar dat is een detail, het feestelijke overheerst in Springlevende pinguïns en lachende hyena’s. Wat een pret straalt er van dit boek af. Er zijn natuurlijk gigantisch veel prentenboeken over dieren en het is knap om daar iets origineels aan toe te voegen.

Jesse Goossens stijgt boven zichzelf uit met haar eenvoudige en heldere teksten. Ik was kritisch over haar aandeel in het aanvullende boek bij Nederland van Charlotte Dematons maar hier gaat het prima. Geen overbodige informatie en niet al te veel opleuking maar met de focus op 1 of 2 feitjes. Nog een paar dan: de toekan maakt hetzelfde geluid als een kikker,  sommige soorten rupsen (zo groot als een rijstkorrel) kan zijn poep twintig tot dertig centimeter ver weg smijten en de voortanden van een bever stoppen nooit met groeien. Wat zien we dan op de prent? Natuurlijk: een rij wachtende bevers voor de tandarts. En de maraboe is dol op brandjes, hij gaat voor de vlammen de zitten en vangt de dieren op die de hitte ontvluchten om ze lekker op te peuzelen. Wat zien we op de prent? Ach, kijk zelf maar.

Titel Boek:

Springlevende pinguïns en lachende hyena’s

Auteur:

Marije Tolman

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Video description:

Dieren, dieren en dieren. Geen alledaagse maar verrassende weetjes bij dieren die we niet allemaal zo goed kennen.

Tags : Dieren en natuurillustratiesKinderboekPrentenboek