close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een rouwproces dat iets oplevert

De fietstocht die Cass met haar beste vriendin Julia dwars door Amerika zou gaan maken, naar de kust van Californie, gaat niet door omdat Julia bij een dom verkeersongeluk om het leven komt. Cass besluit in haar eentje te gaan fietsen, met de as van Julia in een tupperware bakje aan haar stuur.

De lezer volgt Cass tijdens de reis, die ze al achter de rug heeft, in hoofdstukken die worden afgewisseld met het heden, waarin de vrienden van Julia de uitvoering van van een musical voorbereiden die door haar is geschreven. .

Tijdens de fietstocht diept Cass haar gevoelens uit en ontdekt dat ze meer voor Julia voelde dan ze durfde toe te geven. Een ervaring met een vrouw onderweg, bevestigt dat gevoel en terug in haar vertrouwde omgeving, ontstaat er iets romantisch met een meisje dat aanvankelijk haar vijand was. Cass leert heel langzaam zich opnieuw te verhouden tot de mensen in haar omgeving, na de dood van Julia. Een rouwproces kan ook iets opleveren.

Een liefdesverhaal met mijn dode beste vriendin in de hoofdrol is het debuut van Emily Horner en het tweede boek in young adult fonds van uitgeverij Prometheus. Opnieuw een flodderig boekje dat lelijk is vormgegeven maar het gaat om de inhoud, en die is interessanter dan in het eerste boek uit het fonds: De belevenissen van een muurbloem.

Horner schreef een vlotte young adult roman met een hoog feelgood gehalte, ondanks alle strubbelingen, pijn en verwarring. De afwisseling tussen heden en verleden geeft vaart aan het verhaal, al vallen sommige puzzelstukjes wat moeizaam op hun plek. De zoektocht naar liefde heeft een happy end en daar is niks mis mee. Lesbische karakters zijn er te weinig in de jeugdliteratuur en alhoewel niet geheel vrij van misere, geeft Horner ze vorm zonder er probleempotten van te maken.

Titel Boek:

Een liefdesverhaal met mijn dode beste vriendin in de hoofdrol

Auteur:

Emily Horner

Vertaler:

Inge van Balgooij

Kaft:
Tags : Andere landendoodhomojeugdboeklesbischLiefde en vriendschapongelukverdriet