close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Een sleutel tussen het zwerfvuil

'Je leven is de haak in je hand, waarmee je het vullis uitkamt.' Rafael en Gardo leven van dag tot dag en hopen maar dat ze niet ziek worden. Ze zijn zogenaamde 'vuilpikkers' op een grote vuilstortplaats in een niet nader genoemd land, dat gemodelleerd is naar de Fillilpijnen. De jongens zoeken vooral naar plastic en ander materiaal dat geld oplevert.

In het eerste hoofdstuk van Trash vinden ze een een tas met daarin wat geld en een sleutel. Al snel blijkt dat de sleutel heel belangrijk is, de politie zoekt er naar en zet de achtervolging in. Het mysterie dat achter de sleutel schuilgaat, heeft te maken met een geheime code en een corrupte politicus. De jongens vinden een compagnon, die het nog slechter heeft dan zij zelf, en hun vlucht leidt langs welzijnswerkers en gedetineerden. Uiteindelijk ontrafelen ze de code. Het verhaal van wordt vanuit wisselend perspectief verteld, wat de spanning ten goede komt en de karakters sterker maakt.

Andy Mulligan werkte als docent in de sloppenwijken van Brazilie en India en woont tegenwoordig in de Fillipijnen. Een geengageerde roman die uitstijgt boven het genre. Trash doet denken aan Dieven van Will Gatti (recensie hier) dat vorig jaar in de Nederlandse vertaling verscheen en waarin de jongens er ook vandoor gingen met een soort schat. 

Dat boek bleef vooral hangen in sfeer. Ook in Trash slaat de stank bijna van de pagina's maar het boek heeft meer vaart en logischerwijze zijn er dan ook plannen voor een verfilming. Natuurlijk kaart Mulligan misstanden als armoede en corruptie aan. Maar Trash is vooral een geraffineerd en uitermate spannend boek waarin de hoofdpersonen (het 'trash' van de samenleving) overtuigend tot leven komen en de lezer met hun charme, vasthoudendheid en optimisme moeiteloos om de vinger winden.

 

 

Titel Boek:

Trash

Auteur:

Andy Mulligan

Vertaler:

Esther Ottens

Kaft:

Tags : jeugdboek