close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Ook de kerstboomworm en het blaadjesschaap leven in de zee

eenslijmzoen

Een slijmzoen voor je oma – de tofste zeedieren die niemand kent’ van Matthijs Meeuwsen met illustraties van Paco Vink. Querido, 9+

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen wel eens van het zeepaardje, de spons, plankton en de poets- en de maanvis gehoord. Dus de vlieger uit de ondertitel dat het om de ’tofste zeedieren die niemand kent’ zou gaan, gaat niet helemaal op. Net als dat de titel zelf niet zo uitnodigend is. Een slijmzoen voor je oma is geplukt uit een hoofdstuk over de ‘slimprik’, maar geeft weinig associaties met zee en dieren.

Tot zover het gemopper, alhoewel, als we toch bezig zijn: heel jammer dat er geen foto’s in het boek staan. Niets ten nadele van de prima illustraties van Paco Vink, maar in een non-fictieboek over onbekende dieren voegt een echte prent veel toe. Zodat we kunnen zien hoe bijvoorbeeld de blobvis, gladde handvis, klimvis en vliegende inktvis er uit zien. Of het blaadjesschaap en de kerstboomworm. Ja, ook die staan erin.

Journalist-schrijver Matthijs Meeuwsen verzamelde inderdaad dieren uit de zee waar je niet vaak over leest. Hij beschrijft hun bijzondere eigenschappen en functies en doet dat op een uitermate heldere manier. Geestig, scherp en inzichtelijk met rake beelden: de kieuwen van een vis zijn een soort luxaflex en vliegende inktvissen zijn ‘veredelde fietspompen’. In korte hoofdstukken opgedeeld, met iedere keer slechts één kader over iets bijzonders.

‘Een slijmzoen voor je oma’ is een overzichtelijk boek vol wetenswaardigheden waarvan je niet wist dat je erin geïnteresseerd was. Dat er bij de klapmuts regelmatig een vuurrode ballon uit zijn neus schiet of dat de onsterfelijke kwal gedurende zijn leven jonger wordt. Wat zijn er toch veel bijzondere en ook echt vreemde dieren. Dat iedere rare eigenschap een bedoeling of functie heeft, vergroot alleen maar de bewondering en verwondering over de natuur. Meeuwsen speelt af en toe leentjebuur bij Bibi Dimon Tak, vooral in de interviewtjes met sommige dieren, maar wat maakt het uit. Het wiel kan niet altijd opnieuw uitgevonden worden en de auteur heeft wel degelijk een eigen, speelse stijl, die vrolijk maakt

Tags : Dieren en natuurEcht gebeurdKinderboekNon-fictievissenWeten en lerenwetenschapzee