close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een stroom van brieven, contracten en berichten

Een mopperende oude kinderboekenschrijver met een writer’s block zoekt een plek om eindelijk het vervolg op zijn succesvolle serie te schrijven. Hij huurt een huis dat al bewoond blijkt door een elfjarige Ben met zijn kat en de geest van Olivia, een mislukte schrijfster. Ben en Olivia maken er een sport van om nieuwe bewoners zo snel mogelijk weg te pesten maar Ignatius K. Mopper laat zich niet zo gemakkelijk verdrijven.

Deze geschiedenis krijgt de lezer tot zich via een stroom van brieven, contracten, krantenberichten, tekeningen en notities. Dat is verrekte slim en knap gedaan.  De drie bewoners schrijven briefjes die ze voor elkaars deur leggen. Er is correspondentie tussen auteur en zijn makelaar en zijn uitgever en zijn advocaat. Die verzameling schrijfsels vertelt in chronologische het verhaal van een drietal personages die verrassend goed tot leven komen. De oude schrijver die niet van kinderen houdt en meer energie in mopperen steekt dan in schrijven, de jongen die door zijn ouders in de steek gelaten en in de huisgeest een bondgenoot heeft gevonden en Olivia zelf, de geest van een milsukte schrijfster. De drie komen op een redelijk geloofwaardige en geestige (…) manier tot elkaar. De vorm is consequent volgehouden en werkt goed en de vertaling is dik in orde. Er zitten veel woordgrapjes en verwijzingen in (de oude schrijver is bijvoorbeeld bekend van een reeks die De Geestentemmer heet), die uitstekend overeind blijven.

Een leuk boekje, het eerste in een reeks, maar jammer dat het zo’n slordige en fletse uitgave is. Een verhaal met zoveel tekeningen moet op mooier papier, groter en met meer kleur en ruimte. Het lijkt alsof de uitgeverij dacht: we doen het dan wel maar geloven er zelf ook helemaal niet in. Het kan zo de ramsj in. Dat is jammer want daar is het dan weer  te leuk voor.

Titel Boek:

Oude Begraafplaatsstraat 43. Doodleuk kennis te maken

Auteur:

Kate Klise

Illustrator:

M. Sarah Klise

Vertaler:

Jasper Mutsaers

Uitgever:

Pimento

Kaft:
Tags : Fantasiehumorjeugdboek