close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een vader met een gevaarlijk beroep

De vader van Niels is hoofdaanklager in een groot proces rond de leider van een groep criminelen, dat landelijke aandacht trekt. Een soort van Willem Holleeder staat terecht en zijn handlangers doen er alles aan om het proces te saboteren. Ondanks beveiliging wordt de voorgevel van het huis van het gezin van Niels bij een bomaanslag weggeblazen. Meteen daarna worden de familieleden op verschillende plaatsen onder gebracht.

Niels gaat naar een oom in Amerika maar hij vertrouwt zijn begeleiders niet en gaat er op het vliegveld vandoor. Zijn oom blijkt op reis en de handlangers van Crombach blijken inderdaad achter Niels aan te zitten. Een buurman van zijn oom neemt hem onder zijn hoede en samen beleven ze een heftig maar nogal ongeloofwaardig avontuur. De rechtzaak in Nederland dreigt verloren te gaan voor justitie omdat de vader van Niels radeloos is. Het is dus zaak dat zijn zoon hem op tijd laat weten dat hij veilig is.

Een origineel en sterk gegeven waar Theo Engelen veel meer mee had moeten en kunnen doen. Er zijn kinderen van wie de ouders beveiligd moeten worden en die met dat soort spanning en onzekerheid te maken hebben. Een realistisch gegeven dus waar een spannend jeugdboek in maar dat is Ontsnapt! niet. Het gaat al mis met de obligate titel en het komt niet meer goed. Engelen richt zich volledig op het slappe avontuurtje in de VS terwijl de echte spanning en emotie in de familieverhoudingen zit. Of in de manier waarop Crombach de vader van Niels onder druk zet. Helaas gebeurt dat allemaal buiten beeld.

De apotheose vindt plaats in de Bunker, de streng beveiligde rechtszaal die in werkelijkheid ook bestaat. Mooi materiaal voor een jeugdroman, maar die moet nog geschreven worden.

Titel Boek:

Ontsnapt!

Auteur:

Theo Engelen

Kaft:
Tags : jeugdboekOorlog en misdaadSpanning en avontuurthriller