close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een veenlijk en een broer in hongerstaking

‘Ik ben Iers. En katholiek. Alleen geloof ik er geen barst van.’ De soldaat grijnsde. ‘Ik ben lid van de pinkstergemeente. Dat betekent dat jij naar de hel gaat.’

De tiener Fergus, hoofdpersoon in Het moerasmeisje, raakt tijdens zijn vroeg-ochtendlijke hardloopsessies aan de praat met een ‘vijandelijke soldaat’. Het gezin van Fergus woont in de Iers/Engelse en is IRA-gezind. Broer Joe komt in de gevangenis terecht waar hij in hongerstaking gaat, zijn vader staat achter zijn zoon en over de politieke betrokkenheid van oom Tally wordt lang geheimzinnig gedaan. Fergus moet tussen al die uitgesproken mensen zijn eigen weg zien te vinden. Dat valt niet mee, zeker als je zo’n soldaat ontmoet die erg aardig blijkt.

Het boek begint met de vondst van een veenlijk, door Fergus en oom Tally, tijdens het illegale turfsteken. Het blijkt een historische vondst waar onderzoekers op afkomen. De fanatieke Felicity met haar ontwapenende dochter Cora, waar Fergus nog meer van in de war raakt. Cora is zijn werkelijkheid waar het moerasmeisje veelvuldig in zijn dromen opduikt. Ze blijkt misvormd te zijn geboren en ritueel geofferd. De mystiek die de dromen moeten oproepen, is niet al te sterk uitgewerkt en leidt af van de heftige realiteit waar Fergus al genoeg mee te stellen heeft.

Tegen wil en dank wordt hij een soort van koerier voor de IRA en de gezondheid van zijn hongerstakende broer wordt slechter wat zijn moeder op de rand van een zenuwinzinking brengt terwijl zijn vader toekijkt. Fergus weet zich weinig raad met dat fanatisme en worstelt met de vraag of je mag ingrijpen in het leven van iemand die daar zelf niet over kan beslissen. Zijn beslissende inzicht komt eigenlijk uit het niets als hij beseft dat niet ingrijpen ook fout kan zijn. ‘We doen meer kwaad door zondige nalatigheid dan door zondige daden.’

Het moerasmeisje is niet in alle opzichten geslaagd maar wel een interessante en sympathieke roman over het Ierland van begin jaren 80 en de duivelse dilemma’s die uit de politieke situatie voortkwamen. Het is vooral ook een boek over een tiener met gewone wensen die vooral een normaal leven wil leiden. Fergus wil zijn rijbewijs halen en naar de universiteit. Ondanks al die conflicten en tegenstellingen die misschien wel helemaal niet zo belangrijk zijn.

Titel Boek:

Het moerasmeisje

Auteur:

Siobhan Dowd

Vertaler:

Tjalling Bos

Kaft:
Tags : Andere landenFamiliejeugdboekpolitiekVroeger