close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Je eerste thriller

Kate Read Eén vos - een telboek-thriller Prentenboek
Lemniscaat
Jesse Goossens
Waardering: 7.5

‘Er werden geen vossen en kippen geschaad bij het maken van dit boek’ staat als geestige diclaimer op de laatste pagina tussen veel pootafdrukken van kippen. Gelukkig maar want het gaat het hier wel om een thriller en dan zouden er zomaar slachtoffers kunnen vallen. Eén vos wordt aangeduid als ‘een telboek-thriller’. Je moet wat om je te onderscheiden maar de omschrijving klopt in dit geval in al zijn facetten.

Het begint met één hongerige vos met twee sluwe ogen die drie dikke kippen in het vizier heeft. Via negen vliegende veren en tien vlijmscherpe tanden lijkt het af te stevenen op een bloeddorstig einde. Maar dan gebeurt er iets waar de vos niet op heeft gerekend. De schutbladen laten op een subtiele manier zien wie er aan het langste eind trekt.

Het knappe van dit prentenboek van de Britse Kate Read is de subtiel opgevoerde spanning. De sluwe blik van de vos die een kippenveertje in de smiezen heeft. Vervolgens de kippen die alleen maar aandacht hebben voor wormen en lekker slaperig op hun eieren zitten te broeden. Echte suspense, waar kleuters van zullen bibberen. Het einde is niet zoetsappig maar logisch, een beetje grappig en vooral rechtvaardig.

De illustraties zijn gevarieerd in stijl. Read lijkt met geknipte sjablonen te werken. De pagina met de acht oplichtende ogen is op een geestige manier onheilspellend. Leuk gedaan en nog een beetje leerzaam ook, dit prentenboek dat als ‘je eerste superspannende thriller’ in de markt wordt gezet.

Tags : boerderijDieren en natuurkippenPrentenboekSpanning en avontuurthrillerVoorleesboekvos