close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een zelfgemaakte robot als beste vriend

Nog niet zo lang bezig en al niet meer weg te denken waar het om prentenboeken voor de kleinsten gaat: de Vlaming Leo Timmers. Hij maakte indruk met zijn geheel eigen beeldtaal in o.a. Boem, De kar van de koning en Wij samen op stapFranky is een lekker jongensboek (ook voor meisjes natuurlijk) voor iets oudere kinderen vanaf een jaar of 5, over robots. Niemand begrijpt en gelooft Sam als hij zegt dat robots op planeten wonen en op een dag in hun ruimteschepen hiernaartoe komen. Om al die onwetendheid te logenstraffen knutselt Sam zelf, van huishoudelijke apparaten en een oude radio, een robot in elkaar die hij Franky noemt. Franky wordt zijn beste vriend en begrijpt hem wel en weet net als Sam dat ze hem op een dag komen halen. Dat mondt uit in een lief en ontroerend einde zonder sentimenteel gedoe. Tuurlijk gaat Sam zijn vriend Franky missen maar hij hoort nou eenmaal bij die andere robots, punt uit, klaar.

Franky is een opnieuw een sprankelend album met de duidelijke handtekening van Leo Timmers. Hij weet de, met de computer gemaakte prenten, niet klinisch maar juist heel menselijk te laten overkomen. Emoties als blijdschap, spanning en boosheid zijn heel duidelijk, en zelfs de robot komt tot leven. De de prenten waarop hij Franky vermomt voor zijn ouders zijn hilarisch. 

Franky spreekt het zelfde gevoel aan als ET, met dit verschil dat Sam zijn eigen robot heeft gemaakt, die dus gewoon soortgenoten blijkt te hebben. En daar kijkt uiteindelijk helemaal niemand raar van op.

edit: Ik blijk in deze recensie onjuiste informatie te hebben opgenomen, waarvoor mijn excuses. De uitgever laat me weten dat Leo Timmers de prenten niet op de computer maakt, wat ik veronderstelde omdat ze zo helder en puntgaaf zijn. "Leo schildert alles, tot het kleinste detail, er komt geen computer aan te pas. Eenmaal de schetsen klaar zijn, neemt het schilderen van zo’n boek gemiddeld meer dan een halfjaar in beslag."  Daarnaast timmert Leo Timmers veel langer in de weg dan hier boven staat. Al in 1993 verscheen het eerste boek dat hij illustreerde. Vanaf 2000 maakt hij prentenboeken waar hij ook de tekst voor schrijft..

Titel Boek:

Franky

Auteur:

Leo Timmers

Uitgever:

Querido

Kaft:

Tags : Prentenboek