close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een zusje dat van zich af moeten leren bijten

Stop, hou op is het derde boek in de serie dierenredders die uitgeverij Leopold in samenwerking met onder andere Burgers’ Zoo maakt. Kinderen zijn dol op dieren en al helemaalop zieke, zielige of bedreigde dieren dus dit is een slimme maar ook educatieve zet want er hangt een heel lesprogramma aan. Anna van Praag beschrijft de vakantie van Sem en zijn zusje Bobbie op een tropisch eiland waar ze ontdekken dat de eieren van de reuzenschildpadden worden gestolen. De fanatieke Bobbie is plotseling verdwenen en een groot deel van het boek is Sem op zoek naar zijn zusje.

Meer dan over schildpadden gaat het boek over de relatie tussen broer en zus. Bobbie heeft een aandoening die niet expliciet genoemd wordt maar veel weg heeft van kinderreuma. Op school wordt ze veel gepest en dat is lastig voor Sem, die zich er aan ergert en het tegelijk sneu vindt. Hij maakt zich zorgen over haar, misschien wel teveel. Waarom bijt ze niet wat meer van haar af? Zeg gewoon Stop, hou op!’, leert hij haar. De combinatie van bezorgdheid, ergernis en verantwoordelijkheidsgevoel wordt mooi uitgewerkt. Als hij zijn zusje eindelijk heeft opgespoord, krijgt hij minder complimenten van zijn ouders dan verwacht. ‘Jij hoeft niet altijd alles op te lossen Sem, en zeker niet in je eentje.’

Bobbie staat wel haar mannetje als het om dierenleed gaat en indirect zorgt ze voor een situatie op het eiland die gunstiger is voor de schildpadden. Van Praag schrijft geestig en toegankelijk en overtuigt in de psychologische elementen, bijvoorbeeld het wensenlijstje in het hoofd van Sem dat hij gebruikt om geluk af te dwingen. De karakters van de ouders zijn wat minder overtuigend uitgewerkt. De getekende schildpadden van Tineke van der Stelt die over de pagina’s kruipen zijn een grappige aanvulling.

Titel Boek:

Stop, hou op!

Auteur:

Anna van Praag

Illustrator:

Tineke van der Stelt

Kaft:
Tags : broerDieren en natuurFamiliejeugdboekKinderboekziektezus