close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De wereld was niet voor hem gemaakt

Timothée de Fombelle Een zwaluw in de winter Kinderboek
Querido
Eef Gratama
Thomas Campi
Waardering: 8.0

Een chauffeur, een vluchteling en een zwaluw zijn de drie karakters waar het om draait in deze kerstvertelling van Timothée de Fombelle (Tobie Lolness, Vango). Freddy is met zijn bestelauto vol ijs onderweg van Italië naar Engeland en mijdt Calais omdat de situatie daar hem steeds bozer en banger maakt. ‘Urenlang zat hij achter het stuur te piekeren over de chaos die tegenwoordig overal heerste, over de wereld die naar de knoppen ging, steeds voller werd, onherkenbaar was geworden’. De eenzame chauffeur telt de dagen waarop hij met mensen praat. Binnenkort is het honderd dagen geleden  dat iemand voor het laatst echt iets tegen hem had gezegd.

Ondertussen volgen we een zwaluw met de naam Gloria, die ze ooit van een Afrikaans jongetje heeft gekregen.  Zwaluwen vliegen op hun herinneringen, schrijft De Fombelle, die diep weggestopt zitten in hun kleine lijfjes. Gloria is net als Freddy een buitenbeentje, ze gaat niet met de groep mee maar volgt haar instinct die haar onbegrijpelijke innerlijke bevelen influistert. Ze vliegt in omgekeerde richting: in plaats van naar het zuiden is ze  hartje winter onderweg naar het noorden.

Freddy de chauffeur krijgt te horen dat zijn bestelling niet doorgaat en rijdt door naar zijn huis in Noord-Frankrijk waar hij een eenzame kerst tegemoet gaat. Het uitvallen van de elektriciteit zet een aantal ontwikkelingen in gang die leiden naar een verrassend en ontroerend slot waarin Freddy eindelijk weer met iemand praat

De Fombelle legt het er lekker dik bovenop in dit zoete sprookje waarin grote thema’s verborgen zitten.  Het gaat over hoe we met goederen door Europa slepen, over globalisering en de vluchtelingenproblematiek, om maar een paar dwarsstraten te noemen. Maar ook over je verloren voelen in een snel veranderende wereld.  ‘Deze wereld was niet meer voor hem gemaakt’, denkt Freddy.

De kleine felrealistische schilderijtjes die de Italiaanse kunstenaar Thomas Campi bij het verhaal maakte, zijn wonderschoon. Voor wie niet vies is van een beetje melodrama, is Een zwaluw in de winter het ideale boekje voor onder de kerstboom.

 

Tags : Andere landenDieren en natuureenzaamheideuropajeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmulticultipolitiekproblemenvluchtelingenVoorleesboek