close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

En weer wint Bart Moeyaert de Boekenleeuw

Opnieuw wint Bart Moeyaert de Boekenleeuw, voor de zesde keer. Dit maal voor het boek Wie klopt daar?, een originele hervertelling van het Sinterklaas-verhaal. Vorig jaar won Moeyaert ook, met de jeugdroman De Melkweg. Het is Moeyaert van harte gegund maar de bekroning wekt enige verbazing gezien de sterke concurrentie. Natuurlijk hoort het niet uit te maken hoe vaak een auteur al heeft gewonnen, het gaat om het beste boek. Maar een auteur hoort ook geen streepje voor te hebben vanwege zijn naam.  Het lijkt wel alsof de jury weinig oog heeft voor andere auteurs dan Moeyaert en dat is jammer. Want Wie klopt daar? is een origineel en goed geschreven boek maar het valt moeilijk hard te maken dat dit het beste Vlaamse boek van 2012 is. Ik kan me voorstellen dat andere auteurs er een beetje moedeloos van worden als Moeyaert er ook met zijn iets mindere boeken met de prijzen vandoor gaat. Maar goed: de jury heeft altijd gelijk. Volgens de jury is dit 'stilistisch het sterkste boek van het afgelopen jaar. Een boek waarin elk woord gewikt en gewogen is, elke zin precies staat waar hij moet staan.' De Boekenwelpen, een soort troostprijzen, zijn voor Michael De Cock voor zijn boeken Rosie en Moussa en Hannibal en voor Gerda Dendooven voor Takkenkind.

De Boekenpauw voor het best geïllustreerde boek gaat naar Tom Schamp voor Het leukste ABC ter wereld. De 43-jarige illustrator maakte een kleurrijk alfabetboek waarin letters tot leven komen. De A is de Eiffeltoren, de B een dikke beer, de O een brandende hoepel en de X een dansend koppel. Vertaald door taalvirtuoos Sylvia Vanden Heede. Een boek boordevol verrassingen en nieuwe ontdekkingen. Schamp was ook genomineerd met het prentenboek Otto in de luchthaven. De boekenpluimen gaan naar Mattias de Leeuw voor het prachtige De Steltenloper en Sabien Clement voor Mijn oma is voor Peperkoek. 

De belangrijkste Vlaamse jeugdboekenprijzen werden vanmiddag uitgereikt in Oostende, de beide winnaars krijgen € 10.000.

Plaatje: