close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Er glippen vreemde dingen door de kieren

Philip Reeve Ultra Donker en de wachters van Wildzee Kinderboek
Ploegsma
Annelies Jorna
Waardering: Vakkundig. Boeiend magisch zeeverhaal

Ultra. Zo noemt de wachter van Wildzee het baby’tje dat hij in een mandje op het strand van het eiland vindt. Het meisje wordt liefdevol opgevangen maar blijft een beetje een mysterie, ook voor zichzelf. Ultra Donker hoort niet helemaal bij het land en niet helemaal bij de zee. Sommige eilandbewoners geloven in zeemagie en zijn beducht voor zeeheksen en betoverde eilanden, waar ze soms een glimp van waarnemen. “In dat schemeruur, wanneer de wanden tussen de wereld dun werden, konden er vreemde dingen door de kieren glippen.”

Het startpunt van Ultra Donker en de wachters van Wildzee is het overlijden van de beheerder van de wachttoren. Zijn broer wordt vanuit Londen teruggeroepen om de taken op het eiland over te nemen. Deze oom Will moet weinig hebben van het bijgeloof en de volksverhalen. Hij vertrouwt op de wetenschap en daarin spelen monsters en mythen geen rol. Volgens hem zijn de waanideeën van de eilandbewoners, die hij als een beetje primitief beschouwt, gebaseerd op angst en onwetendheid. Daar valt een verwijzing naar actuele, maatschappelijke discussies in te lezen. Des te interessanter dat de standvastigheid van oom Will begint af te brokkelen als hij wordt geconfronteerd met een bijzonder zeewezen en er niet meer omheen kan dat er wel degelijke magische dingen aan de hand zijn.

Het plot is een beetje voorspelbaar maar Philip Reeve stuurt deze boeiende en goed geschreven jeugdroman vakkundige door de mysterieuze wateren. Het levert een rijk fantasieverhaal op over onder andere familiebanden en vooroordelen. Met een glansrol voor het meisje Ultra, dat op een roerende manier de verbinding vormt tussen de wereld van zeker weten en het universum waarin ruimte is voor een beetje magie.

Deze bespreking stond op 24 februari 2023 op AD Online

Tags : Andere landenDieren en natuurdoodeilandFamilieFantasiehekshistorieKinderboekLiefde en vriendschapmagieSpanning en avontuurzee