close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Er ligt een ánder ding in: het kuiken van een pinguïn

Ted van Lieshout Boer Boris en de luchtballon Prentenboek
Gottmer
Philip Hopman
Waardering: Na tien jaar nog steeds van hoog niveau

Broertje Berend zegt: “Er ligt een eenzaam ei onder bij de heg.” Van Lieshout rijmt: ‘Ik dacht: het zal wel horen bij de kippen die er stonden, maar toen ik vroeg van wie het was, toen trippelden ze weg’. Philip Hopman tekent: een rij parmantige kippetjes waar je wel om móét lachen. Boer Boris en zijn zusje Sam staan erbij en kijken ernaar.

Het tafereel vormt het begin van alweer het vijftiende deel over het zelfstandige boertje op zijn rode laarsjes die tien jaar geleden zijn intrede deed. Dat jubileum wordt luister bijgezet met een theatervoorstelling, een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum en twee nieuwe delen waarvan Boer Boris en de luchtballon de eerste is.

Het eenzame ei blijkt inderdaad niet van een kip. ‘Er ligt een ánder ding in: het kuiken van een pinguïn’. Dat moet natuurlijk naar de Zuidpool worden gebracht en daar gaat geen vliegtuig heen maar wel een luchtballon. Ook na zoveel delen verslapt het duo Van Lieshout/Hopman niet. Rijm, ritme en tekeningen blijven van hetzelfde hoge niveau. Boer Boris is niet meer weg te denken, gelukkig maar.

(deze bespreking stond op 1 april in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden)

 

Tags : Andere landenboerderijDieren en natuurgedichtenillustratiesKinderboekkoeLiefde en vriendschapPoëzieVoorleesboek