close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Er was iets aan het gebeuren in Wilgendam

The Fan Brothers De tuinman van de nacht Prentenboek
Leopold
Rindert Kromhout
Waardering: 8.0

Hij komt in de nacht met een heggenschaar en tovert de prachtigste dieren tevoorschijn uit de bomen in Wilgendam. Een enorme uil, een koddig konijn, een prachtige parkiet en een olijke olifant. Kunstig geknipt uit het gebladerte. Willem uit het weeshuis is net als de andere dorpsbewoners iedere ochtend opnieuw diep onder de indruk en erg nieuwsgierig naar de mysterieuze knipkunstenaar. Willem ontmoet de tuinman van de nacht en die kan wel een hulpje gebruiken.

De tuinman van de nacht (The Night Gardener) is het eerste prentenboek van de Canadese broers Terry en Eric Fan. Het werd meteen meervoudig bekroond en hun tweede boek is er ook al: The Darkest Dark. De tuinman van de nacht is een magisch realistisch verhaal waarin mysterie en spanning verstopt zit zonder dat er veel woorden aan vuil worden gemaakt. ‘Elke dag kwamen er meer mensen kijken. Er was iets aan het gebeuren in Wilgendam. Iets moois’. Die geheimzinnigheid tilt het boek naar een ander niveau. Het valt op dat de mensen in Wilgendam op de openingsprent er somber bij lopen. En wie is die Willem uit het weeshuis? Om over de tuinman nog maar te zwijgen, een bijna mythisch personage met een belangrijke taak.

Wilgendam wordt van een grijs dorp omgetoverd in een fleurig paradijs met geweldige kunstwerken. De mensen lijken vrolijker en hebben meer contact met elkaar en Willem heeft zijn eigen heggenschaar. Het subtiele verhaal wordt ondersteund door precieze tekeningen met o.a. grafiet en inkt, later wordt het dorp met kleurige waterverf opgevrolijkt. met een ouderwetse uitstraling, die past bij het verhaal dat zich in de jaren 50 lijkt af te spelen. Maar ook dat wordt niet benoemd.  De nachtelijke bezoeker lijkt verdwenen, hij heeft iets achtergelaten waar Wilgendam mee verder kan.

Tags : Dieren en natuurFantasieillustratiesKinderboeknacht