close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Wat voelt Mees ineens voor zijn beste vriend?

Marion van Coolwijk Eruit! Jeugdboek
De Fontein
Waardering: 6.5

Mees heeft verkering met zijn beste vriendin maar zij maakt het uit omdat er volgens haar geen verli6efdheid in het spel is. Dat moet Mees toch zelf ook wel doorhebben. Nee dus, Mees snapt er weinig van. Nog minder begrijpt hij van de lichamelijke sensaties die hij ineens voelt als zijn beste vriend Job hem aanraakt en als ze een nacht bij elkaar in bed hebben geslapen omdat er te weinig ruimte was, is hij helemaal de kluts kwijt. Hij wordt in de klas vrij consequent voor homo uitgemaakt. Dat is vervelend, maar hij is niet zo dus wat maakt het uit. Of valt hij toch op jongens?

Ja dus: Mees weet aan het eind van Eruit! zeker dat hij hij homo is. De titel moet betekenen dat hij ‘eruit’ is maar nog niet uit de kast, het verhaal stopt waar de coming-out begint. Nu missen we hoe Mees over zijn geaardheid aan Job vertelt, de vriend voor wie hij zoveel voelt en die het altijd voor hem opnam. En hoe hij omgaat met de jongens in zijn klas die hem al die tijd voor homo uitmaakten. Het gaat over de worsteling van Mees, hoe weet hij zeker dat hij echt op jongens valt en dat het geen bevlieging is? Van de Coolwijk, die het boek mede schreef omdat een van haar zoons homoseksueel is, voert een homoseksuele voetbaltrainer op en laat Mees nog wat oefenen met mooie meiden. Vervolgens gaat hij met zijn beste vriendin naar een homokroeg, ontmoet een jongen met wie hij de nacht doorbrengt en dan is hij er uit. Zo simpel kan het gaan, blijkbaar.

Boeken over homoseksualiteit voor 12+-ers zijn er niet veel en omdat jongeren op steeds jongere leeftijd nadenken over hun geaardheid en uit de kast komen. Jongeren die hiermee worstelen verslinden alles wat er over geschreven is en alleen daarom al is Eruit! een welkom en nuttig boek. Maar meer dan een oppervlakkige indruk van het ontdekken van je geaardheid geeft het boek niet. Wat Mees echt doormaakt, komt de lezer niet te weten. Verder dan wat opmerkingen over zijn verwarring komt de auteur niet.

Van de Coolwijk comprimeert de vaak weerbarstige zoektocht  tot een paar hapklare brokken in een simpel en schematisch opgebouwd verhaal. De tekst ‘Heb jij het lef?’ op de cover mag bij de volgende druk ontbreken. Die suggereert onterecht dat er een prestatie moet worden geleverd, waarbij je ook kan falen.

Titel Boek:

Eruit!

Auteur:

Marion van de Coolwijk

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : homojeugdboekLiefde en vriendschapSchool