close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Herinneringen ophalen

Yorick Goldewijk Films die nergens draaien Kinderboek
Ploegsma
Yvonne Lacet
Waardering: 7.5

Films die nergens draaien is de fascinerende titel van het kinderboek van beginnend schrijver Yorick Goldewijk die tot nu toe een prentenboek (Hier zijn draken) en twee delen van de kolderieke fantasieserie Billy Extra Plankgas achter zijn naam heeft.

Cato ontdekt een verlaten bioscoop waar films te zien zijn die nergens draaien maar ‘die je altijd al had willen zien’. De markante eigenaresse mevrouw Kano draait haar films alleen voor nieuwsgierige mensen die op zoek zijn naar herinneringen. Ze moeten een voorwerp meenemen en stappen door het filmdoek heen terug in het verleden, waar ze een beperkte tijd kunnen blijven omdat ze anders nooit meer terug kunnen.

Het verhaal begint met sterke karakterschetsen. De moeder van Cato stierf bij haar geboorte en haar vader weet daarna zijn draai niet meer te vinden. Een behulpzame buurvrouw ontwikkelt zich tot een, in de ogen van Cato, opdringerige intrigante ‘als onkruid dat langzaam maar zeker een hele tuin overneemt.’ Cato is vaak boos op een wereld waarin zij en haar moeder niet allebei kunnen bestaan. ‘Alsof de werkelijkheid al vanaf het moment dat ze werd geboren, had besloten haar vijand te zijn’.

Na het sterke begin verliest Films die nergens draaien gaandeweg een beetje aan kracht. Vooral als Cato in de herinneringswereld van mevrouw Kano terecht komt en er verbanden met haar eigen leven blijken te zijn. Tijdens het tijdreizen leert Cato een jongen kennen met wie ze bevriend raakt. Het is de opmaat naar een rommelige plotontwikkeling waarin haar ouders een cruciale rol spelen.

Het boek bevat een aantal aardige elementen die een sterkere uitwerking hadden verdiend. Zoals de foto’s die Cato maakt van onopvallende dingen. En het pleidooi voor nieuwsgierigheid die je ergens kan brengen waar anderen nooit komen. Nogal nadrukkelijk laat Goldewijk zijn hoofdpersoon zeggen dat ze graag raar wil zijn omdat er al zoveel normale mensen rondlopen.

Ondanks die gebreken verraadt Films die nergens draaien het schrijftalent van Yorick Goldewijk en maakt het nieuwsgierig naar wat hij nog meer in zijn mars heeft.

 

Tags : doodFamilieFantasiefilmKinderboekLiefde en vriendschapmagiemoederproblemenSpanning en avontuurvader