close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Flauwe slapstick in de hoogste versnelling

De verschrikkelijke badmeester in dit boek heet Boris Kwikzilver. Natuurlijk omdat hij zo hard kan zwemmen, hij is een groot kampioen geweest en iedereen bewondert hem en de hele wereld ligt aan zijn voeten. Hij doet het voorkomen alsof alle kinderen in zijn zwemklasjes geboren zijn om kampioen te worden, zelfs Lev die helemaal niet goed kan zwemmen. Hij zit in groep K dat staat voor Kneus maar zijn vader denkt dat het voor Kampioen staat. De vreselijke brulboei verpest het leven van de kinderen die wraak willen nemen en bij toeval op de hoogte raken van zijn criminele activiteiten en zijn handlangers, die bij een zeehondencrèche werken.

De verschrikkelijke badmeester is het jeugdboekendebuut van Jozua Douglas die een paar niet onaardige prentenboeken schreef. Een jeugdboek blijkt nog te hoog gegrepen. Overdrijvingen en karikaturen werken alleen als ze gedoseerd worden en die kunst beheerst Jozua Douglas nog niet. Alleen de ‘goede’ kinderen in het boek zijn normaal, de rest  zijn naïeve dwazen of meedogenloze schurken. Douglas dendert in de hoogste versnelling door, zonder gas terug te nemen of het verhaal weer engiszins op de rit te krijgen. Het boek, dat aanvankelijk nog een beetje boeit, verliest daardoor iedere spanning en aantrekkelijkheid. Als het al even spannend dreigt te worden, haalt de auteur de angel eruit door er op vooruit te lopen met zinnetjes als: ’toen gebeurde er iets wat Levs hart deed opspringen van blijdschap’ en een paar bladzijdes later ’toen gebeurde er iets waar Levs haren van overeind gingen staan’. Beginnersfouten die een redacteur er uit had moeten halen als een schrijver dat verzuimt.

Deze slapstick gaat snel vervelen. Er zijn vast kinderen die dit leuk vinden maar zo’n verhaal kun je ze ook op een betere manier voorschotelen. De  illustraties van Elly Hees zijn simpel en flauw zoals we van haar gewend zijn en passen in die zin goed bij dit verhaal.

Titel Boek:

De verschrikkelijke badmeester

Auteur:

Jozua Douglas

Illustrator:

Elly Hees

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : humorjeugdboekslapstickwaterzwemmen