close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Fletse thriller over twee theaterstudenten

De setting is veelbelovend: Tess en Ruben, twee theaterstudenten, gaan voor een studiereis naar Londen. Ruben is een theatrele homoseksueel en Tess een amibitieuze studente. De twee kennen elkaar oppervlakkig van school maar dat verandert als ze samen in een hachelijk avontuur belanden.

Tess is erg gecharmeerd van Max, de zoon uit het Londense gastgezin, een wat mysterieuze jongen over wie vreemde verhalen worden verteld. Hij zou aan de drugs zijn en iets te maken hebben met dood van zijn zusje. Als Tess, op de avond voor vertrek, tijdens een feestje getuige is van een vechtpartij, komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Eenmaal terug in Nederland worden de twee studenten achtervolgd en bedreigd door een kennis van Max. Het mondt uit in een wat hysterisch plot dat behoorlijk over de top gaat.

Het gedrag en karakter van Ruben worden verklaard door wat hij in verleden heeft meegemaakt en ook Max heeft een paar potentieel boeiende rafelrandjes. Het maakt hen tot potentieel boeiende personages maar helaas laat Hazelaar weinig aan de verbeelding over. De karakters staan  teveel in dienst van de ongeloofwaardige ontknoping. Verteller Tess steekt nogal bleekjes bij de twee jongens af. De theateromgeving is in aanzet leuk en af en toe buit Hazelaar die uit door bijvoorbeeld Rubens terughoudende manier van acteren te benadrukken.

Ook op dit boek is het stickertje Young Adult geplakt, net als tegenwoordig bij sommige boeken van Carry Slee waarmee deze thriller te vergelijken is. Al is Hazelaars stijl vaster dan die van Slee en zaagt ze de planken van iets minder dik hout. Maar als je als jongere volwassen probeert te worden, mag je wel wat serieuzer worden genomen en volstaat een dozijn Shakespeare-citaten niet.

 

 

Titel Boek:

Full House 1 – Bluf

Auteur:

Loes Hazelaar

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekLiefde en vriendschapSchoolSpanning en avontuurthriller