close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Flip flamingo gaat flaneren

Bette Westera Vrolijke vogels Prentenboek
Karmijn
Emmanuelle Walker
Waardering: 7.0

‘Albertina albatros vliegt naar Antarctica, en Ans uit Amsterdam vliegt Albertina achterna’. Bette Westera schudt ook in Vrolijke Vogels de versjes uit haar mouw alsof het niks is. Het eerste versje in deze alfabetbundel over vogels heeft direct weer dat lichtvoetige en speelse. Antarctica rijmt ineens op achterna, kom er maar op. Westera schreef nieuwe gedichten bij illustraties van de de Britse Emmanuelle Walker, van wie dit vogelboek als Beautiful Birds eerder in Engeland verscheen. Het zijn directe tekeningen van vogels in vaak felle kleuren die erg dichtbij komen. Het formaat van het boek is bijna te klein om recht te doen aan de zeggingskrachten van de prenten. Het zijn geen nauwgezette dierenstudies maar de vogels zijn afgebeeld in tafereeltjes en in interactie. Technisch zijn het fraaie prenten maar een bezwaar is dat ze niet echt gaan leven omdat ze nogal klinisch zijn, wat te maken heeft met de grafische manier van illustreren.

Voor haar meesterwerk Doodgewoon kreeg ze de belangrijkste jeugdboekenprijzen, onlangs nog de Gouden Griffel, maar niet alles wat Westera schrijft is van goud. Ze begint goed in Vrolijke Vogels en sommige versjes zijn uitstekend voorleesmateriaal: ‘Flip flamingo gaat flaneren in iets fleurigs en iets nets: een pak van roze veren, lekker fel en niet te flets’. Maar gaandeweg dit boek wordt het ritme taaier en krijgen de gedichten, en vooral de alliteratie,  iets dwangmatigs. Dat heeft grotendeels te maken met de ongelukkige keuze vor het alfabet, waar Westera zich wel erg nauwgezet aan houdt. De letters zijn ook nog eens vet afgedrukt en worden in bijna alle gevallen gekoppeld aan de namen van de vogels en bij Olivier Oehoe, Pepijn Pauw en Ruben Roodborst begint de voorspelbaarheid op te breken.

Er staan genoeg aardige versjes tussen en de tekeningen zijn af en toe erg orgineel maar al geheel is het wat veel van het goede. Het slotakkoord is trouwens fijn en grappig waardoor je dit boek toch met een goed gevoel dichtslaat.

Titel Boek:

Vrolijke vogels

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Emmanuelle Walker

Uitgever:

Karmijn

Kaft:
Tags : PoëziePrentenboekvogelsVoorleesboek