close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Francine Oomen overleeft haar eigen bestsellers

Het lijkt er aan het eind van de dertiende Hoe overleef ik… even op dat Francine Oomen er een punt achter zet. Ze voert een fictieve email-correspondentie met hoofdpersoon Rosa waarin ze aankondigt te zullen stoppen. ‘Ik kan toch niet doorgaan tot: Hoe overleef ik het bejaardenhuis?’. Waarop Rosa antwoordt: ‘Ben je helemaal gek geworden, Francine Oomen? Laat je me zomaar zitten? En de Hoe overleef ik…-lezers ook? Dat kun je toch niet maken?’. Oomen komt haar tegemoet en belooft verder te gaan. Maar de boeken gaan er anders uitzien en ook anders heten, zegt Oomen, ‘zodat het duidelijk is dat het bedoeld is voor oudere kinderen.

Een hele slimme doorstart van deze serie die commercieel gezien ongeëvenaard succesvol is. Achterin dit boek wordt nog eens opgesomd wat er allemaal aan Hoe overleef ik is opgehangen. Er is een spin-off over een andere hoofdpersoon, een musical, een tijdschrift, taal – en survivalgidsjes, een kookboek en nog veel meer. Waaronder dus binnenkort een vervolgserie onder een andere naam, zodat dit vaste leespubliek wordt vastehouden.  Een uitgekiende marketingstrategie van uitgeverij Querido. De Hoe overleef ik… serie is nogal een fremdkorper in het fonds van deze literaire uitgeverij en hopelijk worden de inkomsten ook aangewend om iets minder toegankelijke boeken uit te geven.

Niets mis met toegankelijkheid natuurlijk maar de Hoe overleef ik…-serie heeft een hoog bordkartonnen gehalt. Een vast stramien, herkenbare hoofdpersonen waaronder de vertrouwde homo en allochtoon, gezellige kinder- en puberproblemen die heel simpel worden opgelost. Het ‘overleven’ is een mantra, aangevuld met tips. In dit deel gaat Rosa met haar (gescheiden en overspannen) vader op vakantie naar Marokko. Binnen 200 bladzijdes gaat het met vader veel beter, weet de homo-jongen hoe hij uit de kast moet komen en hebben de Marokkaanse vader en dochter hun vete bezworen. Zat de wereld maar zo in elkaar. Het succes zal hem vooral zitten in de herkenbaarheid, de ongecompliceerde verteltrant en het vaste stramien.

Hoe overleef ik… overleeft zichzelf en daar zijn heel veel kinderen en boekhandels ongetwijfeld dolblij mee.

 

 

 

Titel Boek:

Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)

Auteur:

Francine Oomen

Illustrator:

Annet Schaap

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapoudersvader