close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Freek en Hella zijn voor elkaar bestemd

Het leven wordt voor een deel bepaald door waar je vandaan komt en wie je familie is. Dat is nu zo en dat was in de zeventiende eeuw niet anders. Annemarie woont met haar vader op een boerderij en is katholiek. Freek komt uit een protestants nest en sluit zich aan bij het geuzenleger dat Den Bosch van de Spanjaarden bevrijdt. Niets meer te verliezen speelt zich af tijdens het laatste deel van de Tachtigjarige Oorlog.

Freek en Hella ontmoeten elkaar en er ontwikkelt zich een wat weeïge liefdesgeschiedenis waarin de twee torteltjes steeds maar naar elkaar toetrekken en de verschillen overwinnen. Mede omdat ze toch al bijna alles zijn verloren en niets meer te verliezen hebben. De kracht zit hem vooral in de historische context en de overtuigende details. Bon heeft zich ter dege in de periode en materie verdiept. Vooral voor Brabantse kinderen een kans om meer over de geschiedenis van hun streek en Den Bosch te weten, de liefde voor de provincie is voelbaar. Het boek is niet voor niets opgedragen aan Den Bosch, ‘mijn stad’.

Bon beschrijft overtuigend waarom jongens zich tot het leger aangetrokken voelen. Het avontuur en de spanning lonken en veel alternatieven zijn er niet. Freek krijgt al snel spijt als hij de wreedheden meemaakt en als zijn maatje Willem sneuvelt, blijft er niets over. Gelukkig is daar dan Hella en leven ze nog lang en gelukkig want voor de liefde maakt het niet uit of je katholiek, rijk of op het platteland bent grootgebracht. De moraal is zo openlijk en voorspelbaar dat het weer draaglijk wordt.

Niets meer te verliezen is dan ook een prettig leesbaar historisch verhaal. Een beetje onnodig dat er foto’s op de omslag staan die de hoofdpersonen moeten voorstellen, laat dat nou lekker aan de verbeelding over. En zou het toeval zijn dat Bon voor de namen Freek en Hella heeft gekozen of is het eerbetoon aan de cabaretier?

 

 

 

Titel Boek:

Niets meer te verliezen

Auteur:

Annemarie Bon

Kaft:
Tags : FamiliegeschiedenishistoriejeugdboekOorlog en misdaadreligieSpanning en avontuur