close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Fris en fruitig prentenboek over een Hollandse held

Alex de Wolf Het verhaal van Hans Brinker Prentenboek
Ploegsma
Waardering: 7.5

Hollandser dan dit krijgen we het niet. Een boek over Hans Brinker in karakteristieke polderprenten van Alex de Wolf die zeer bekwaam is in het schilderen van de natuur. Best gek, dat er nog geen prentenboek over het dappere mannetje was. De Wolf vertelt de overlevering (want het is een volksverhaal) over de jongen die zijn vinger in de dijk stak, rechttoe-rechtaan. Dus zonder opsmuk of kunstzinnige fratsen. Hij loopt over de dijk om zijn grootvader eigen gebakken koekjes te brengen.  Door een frisgroen landschap met koeien, bomen en sloten en er holt een olijke haas voorbij. Dan ziet Hans een gaatje in de dijk, stopt zijn vinger er in, moet een nacht wachten totdat hij ontdekt wordt en dan is ie een held. ‘Hij had niet alleen het land achter de dijken gered, maar ook de mensen, de koeien, de konijntjes, de paardenbloemen en de tulp’.

Best raar dat er nog geen prentenboek over Hans Brinker bestond. De Wolf maakte de prenten voor een project in Japan en het heeft dan ook veel weg van een stukje Holland-prmotie. In schutbladen zien we naast Hansje tekeningen van klompen, een tulp, een vlag, een koe, een kaas en een molen. Verder is het wat het is, geen educatieve uitwijdingen over dijken, polders en deltawerken. Slechts een klein beetje achtergrondinformatie over Hans Brinker zelf.

De Wolf vormde zijn schilderijen om tot een prentenboek met heldere en toegankelijke teksten. Zijn tekeningen zijn van een grote eenvoud die bij onderwerp en deze landschappen uitstekend tot hun recht komen. De personen zijn simpel en hebben iets weg van poppenkastpoppen, met hun houterige bewegingen en eendimensionale gelaatstuitsdrukkingen. Een fris en fruitig boek en zeer geschikt om kleuters met het  klassieke verhaal van Hans Brinker kennis te laten maken.

Titel Boek:

Het verhaal van Hans Brinker

Auteur:

Alex de Wolf

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Tags : Dieren en natuurnederlandPrentenboekschilderij