close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Gastvrijheid boven tafelmanieren

Rindert Kromhout Allemaal aan tafel! Prentenboek
Leopold
Margriet Heymans
Waardering: 7.5

Er verschijnen er wel heel veel, kinder- en prentenboeken bij tentoonstellingen. Allemaal aan tafel is alweer de veertiende uitgave van Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met uitgeverij Leopold. Dit prentenboek van Rindert Kromhout en Margriet Heymans begeleidt de tentoonstelling Nederland dineert, over vier eeuwen tafelcultuur. Simpel gezegd gaat het over tafel dekken, maar dan vooral bij de gegoede klasse met veel porselein en zilver, kristal en  damast en tafeldecoraties van suikerwerk en servetten als kunstwerk.

In het prentenboek wordt graaf Jan er door zijn ouders op uitgestuurd om een meisje te vinden om mee te trouwen. Hij krijgt het familieservies mee en mag weer thuiskomen als hij het meisje heeft gevonden dat weet hoe het hoort. De zoektocht met zijn kruiwagentje vol borden, bekers en bestek brengt hem langs vele dochters die erg hun best doen om hem te behagen maar ze slurpen, praten met volle mond of vegen hun mond af aan het tafekleed. De conlusie van de jonge graaf Jan is telkens opnieuw: ‘Nee, dit was niet het meisje dat wist hoe het hoorde, dit was niet het meisje dat hij zocht’. Zelfs de burgemeestersdochter komt niet in aanmerking, omdat zij bruut de straatkinderen wegstuurt die door het raam staan te gluren. De straatkinderen volgen Jan in zijn zoektocht, ze blijken in het huisje aan de rand van de stad te wonen waarnaar vol verwachting al een paar keer wordt verwezen. Het meisje dat daar woont weet dat je de tafel chique kunt dekken zoals het hoort maar ze doet het veel liever op de gewone burgerlijke manier. Dit is het meisje dat écht weet hoe het hoort en door Jan wordt uitgekozen: ‘Kom, mijn heerlijke kluifje, we gaan het aan mijn ouders vertellen’.

Een klassiek sprookjesverhaal dat in sfeer wordt ondersteund door de pastelkleurige tekeningen van Margriet Heymans die gezellig ouderwets aandoen. De moraal ligt er natuurlijk duimendik bovenop: gastvrijheid is veel belangrijker dan de juiste tafelmanieren. Een bijzonder onderwerp (heel vaak gaat het in deze museumreeks om een kunstenaar) waar Kromhout en Heymans een eigen invulling bij hebben gezocht. Niet heel origineel of bijzonder maar wel een degelijk sprookje zonder al teveel poespas en kunstzinnige toevoegingen.

De tentoonstelling ‘Nederland dineert’ is tot en met 26 februari te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Titel Boek:

Allemaal aan tafel!

Auteur:

Rindert Kromhout

Illustrator:

Margriet Heymans

Uitgever:

Leopold/Gemeentemuseum Den Haag

Kaft:
Tags : museumPrentenboektentoonstellingVoorleesboek