close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Geen ontwikkeling bij Tanneke Wigersma

Niemandskind is de directe opvolger van Spiegelmeisjevan Tanneke Wigersma waarin Keet het te stellen kreeg met de geesten in een oud weeshuis waar ze met haar vader ging wonen. Keet ziet en voelt dingen die voor anderen niet waarneembaar zijn. In Niemandskind borduurt ze voort op dit gegeven. In het hotel waar Keet een tijdje verblijft, is een geheime kamer die al tientallen jaar niet meer open is geweest. Natuurlijk voelt en hoort Keet meteen van alles en blijkt er een verhaal achter schuil te gaan. Als dat is uitgeplozen en opgelost, komen de geesten tot rust en verdwijnen ze.

Niemandskind voegt weinig toe aan voorganger Spiegelmeisje. De setting is vrijwel identiek, haar vader heeft weer nieuwe vriendinnen en in de relatie met vriendje Niek zit weinig ontwikkeling. Het wordt hier en daar zelfs wat flauw en onnozel, bijvoorbeeld over de mayonaiseverslaving van Keet en een onzinnig lijntje over een reclamefilmpje over voetzalf. Belangrijkste bezwaar is dat het mysterie en de verrassing van het eerste deel weg zijn. We komen niets meer aan de weet over de gaven van Keet, ze vindt het net zo eng en raar als daarvoor.

Het is aan Wigersma’s vlotte stijl te danken dat Niemandskind nog een redelijk prettige leeservaring is. Maar het gevoel blijft hangen dat er zoveel meer in zit. Hopelijk laat Wigersma Keet los en legt ze de lat voor zichzelf hoger door een uitdagender schrijfavontuur aan te gaan.

Titel Boek:

Niemandskind

Auteur:

Tanneke Wigersma

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekSpanning en avontuur