close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Geen typische jeugdboeken bij nominaties Diorapthe

Bij de nominaties voor Diorapthe Jongerenliteratuurprijs zit geen enkele titel die als young-adult of jeugdboek is uitgegeven. Dat is het eerste dat opvalt bij shortlist. Op de longlist stonden nog een paar typische jeugdboeken, waaronder die van Martha Heesen en Derk Visser maar die moesten het afleggen tegen o.a. Arjen Lubach en Anne-Gine Goemans. Het zal de discussie over de bedoeling van de prijs weer nieuw leven in blazen, nu de grenzen zo opgerekt worden. Wat is jongerenliteratuur? Zijn dat boeken waarin adolescenten een hoofdrol spelen of die veelal door jongeren worden gelezen, en is dat bij titels dan het geval? Ik ga op onderzoek uit want las van de zes nominaties nog niet alles en zal in ieder geval proberen de Nederlandse titels te lezen voor de prijsuitreiking op 19 april, en hier te bespreken uiteraard.  De genomineerden bij de Nederlandstalige boeken zijn Glijvlucht van Anne-Gine Goemans, Magnus van Arjen Lubach en Een uur en achttien minuten van Peter Zantingh  zijn genomineerd.

In de categorie vertaalde boeken zijn genomineerd Tsjik van Wolfgang Herrndorf, vertaald door Pauline de Bok, Skippy tussen de sterren van Paul Murray, vertaald door Dirk-Jan Arensman  en De ruwe weg van Willy Vlautin, vertaald door Rob van Erkelens. Het zal niet vaak voorgekomen zijn dat bij de verdeling van jeugdboekenprijzen uitgeverij Querido helemaal buiten de boot valt.  

Op donderdag 19 april worden de twee juryprijzen van elk €15.000 uitgereikt. Evenals de publieksprijs, die ook €15.000 bedraagt. Nog tot en met 10 april kunnen jongeren tussen de 15 en 30 jaar via www.djp2012.com stemmen op hun favoriete boek van het afgelopen jaar en bepalen welk boek de publieksprijs wint

 

 

Plaatje: