close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Geheimzinnige briefjes die de toekomst voorspellen

Miranda vindt briefjes die haar leven op zijn kop zetten. Er staan mysterieuze teksten op als ‘ik ben gekomen om het leven van je vriend te redden, en dat van mezelf. Ik vraag je twee gunsten. Eén: je moet me een brief schrijven. Twee: vergeet alsjeblieft niet te zeggen waar jullie huissleutel ligt.’ Miranda weet niet goed wat ze er mee aan moet. Er gebeuren dingen die niet logisch zijn maar ze kan het allemaal niet goed plaatsen. Haar beste vriend Sal wil plotseling niets meer met haar te maken hebben terwijl ze met anderen juist contact krijgt. Ondertussen oefent haar moeder hard voor De 20.000 dollar Show van Dick Clark.

Stead brengt boeiende personages tot leven die stuk voor stuk fascineren. Hoofdpersoon Miranda, haar moeder en diens vriend, jeugdvriend Sal die het contact verbreekt, de zwerver die steeds voor de deur ligt, enzovoorts. Van alle personages blijf je je tot het eind afvragen hoe belangrijk ze zijn voor het verhaal en het mysterie. Is de eigenaar van de broodjeszaak cruciaal, is de jongen die Sal in zijn gezicht slaat, de sleutelfiguur? Stead bouwt het boek secuur op, bewandelt diverse zijpaden en keert dan weer terug. Stijl en structuur zijn meer dan in orde maar uiteindelijk ebt de spanning een beetje weg en loopt het boek langzaam leeg. Geen klapband maar je kunt verder weinig meer met deze fiets. Stead probeert iets te zeggen over de perceptie van tijd, over voorspellen en in de toekomst kijken en de loop der gebeurtenissen, maar dat komt niet uit de verf.

Als portret van een meisje dat worstelt met vriendschappen is Als je terugkomt geslaagd maar als psychologische roman schiet het in de diepere lagen tekort en is het te gekunsteld. Het stickertje ‘Kinderboek van het jaar in de VS’ schept verwachtingen die dit boek net niet helemaal waarmaakt. Een aanrader maar geen hoogvlieger.

Titel Boek:

Als je terugkomt

Auteur:

Rebecca Stead

Vertaler:

Jenny de Jonge

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschap