close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Gek doen is normaal doen

Pieter Koolwijk Vlo en stiekel. Vliegen zwammen Kinderboek
Lemniscaat
Linde Faas
Waardering: 8.0

Wat is normaal en wat is gek? De moeder van Vlo hanteert het adagium van haar vader: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, waaruit Stiekel conludeert: ‘Normaal doen is gek doen en gek doen is normaal doen’. Volgens Vlo is dat niet helemaal wat zijn moeder bedoelt maar hij laat het er maar bij zitten. De jongen balanceert tussen de onbevangen magische fantasiewereld van zijn vriendinnetje Stiekel en de nuchtere, cynische kijk die zijn moeder op de zaken heeft.

Vlo en Stiekel kennen we uit het debuut van Pieter Koolwijk (recensie hier) dat behoorlijk goed werd opgepikt door media en publiek. Het zou geen unicum zijn als het tweede deel behoorlijk tegenvalt maar dat is niet het geval. Vliegen zwammen is van hetzelfde niveau als het eerste deel, zelfs een pietsie beter. Opnieuw die prettige mix van fantasie, magie en verwondering met nog betere en uitbundiger illustraties van Linde Faas, die het boek helemaal afmaken.

Koolwijk vertelt een rustig verhaal waarin Stiekel met vliegen kan praten, tot grote vreugde van haar vader. Deze eigenschap intrigeert de voodoomoeder, de moeder van een vervelende klasgenoot die we ook uit het eerste deel kennen, die vastbesloten is deze magie voor haar eigen zaakjes te gebruiken. Vlo (die eigenlijk Floris heet maar geen moeite heeft met zijn bijnaam) hobbelt vol gezonde nieuwsgierigheid en verwondering mee in de avonturen van zijn vriendinnetje. Hij is minder de schlemiel en het voorwerp van spot dan in het vorige deel en eist zelfs een heldenrolletje op. De minder scherpe tegenstelling tussen beide hoofdpersonen komt de balans en overtuiging in het verhaal ten goede.

Vlo en Stiekel stijgt boven andere fantasy uit door de beheerste stijl van Koolwijk die zich ondanks de fantasie en magie in zijn verhalen, geen al te gekke fratsen veroorlooft. Het mengsel van fantasie en realiteit, verteld aan de hand van eigenzinnige karaktertjes, doet denken aan Troep, waarmee Ilse Bos onlangs bij dezelfde uitgeverij (Lemniscaat) debuteerde. Maar waar Bos de remmen soms teveel loslaat, houdt Koolwijk de touwtjes stevig in handen, misschien iets te strak. Vliegen zwammen is een vakkundig verteld verhaal maar net iets meer gekte en risico zouden goed uit kunnen pakken. Het boek maakt in ieder geval nieuwsgierig naar wat Koolwijk nog meer te bieden heeft, als hij Vlo en Stiekel loslaat. Al wil ik nog best meer over ze lezen.

Titel Boek:

Vlo en stiekel. Vliegen zwammen

Auteur:

Pieter Koolwijk

Illustrator:

Linde Faas

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenSchoolVoorleesboek