close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gelezen: Het vliegende paard – Wie is Adam Westerman? – Middelkind

Flip en het Vliegende Paard

Uitgeverij Novocento is gespecialiseerd in boeken die met Italië te maken hebben. Denk aan de bijzondere bewerking van het verhaal van Pinokkio dat twee jaar geleden verscheen. Het vliegende paard speelt zich af in een echt bestaand park vol beelden van goden en mythologische figuren dat echt bestaat. Wietske Blokker schreef een verhaal over een meisje (Flip) dat een  reisje cadeau krijgt naar Sacro Bosco bij Bomarzo. In het park komen de monumentale beelden tot leven en gebeuren er merkwaardige dingen al blijft de ontwikkeling van het verhaal een beetje hangen. Een prima idee om Thé Tjong-Khing te strikken voor de illustraties want zijn stijl leent zich uitstekend voor een de combinatie van natuur en surrealisme.

Flip en het vliegende paard van Wietske Blokker, illustraties Thé Tjong-Khing, uitgeverij Novecento, 8+

Wie is Adam Westerman? | 9789000378500 | Best of YA Books

Het thrillergenre is bij jongeren populair, al krijgt het niet veel aandacht van recensenten. Vooral omdat veel boeken stilistisch weinig interessant zijn en niet zelden voorspelbaar en erg plotgericht zijn. Soms is er een uitschieter, zoals Boy 7 van Mirjam Mous, een van de betere schrijfsters op dit gebied. De korte omschrijving van Wie is Adam Westerman? van Henk Hardeman vertoont de nodige overeenkomsten met haar bestseller. Een jongen wordt wakker in het ziekenhuis en heeft geen idee wie hij is of wat er is gebeurd. Er komen familieleden langs maar het zegt hem allemaal niks. Eenmaal thuis komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling, en dat is een understatement want het is nauwelijks bij te houden is Het is het soort boek waarbij je wilt weten hoe het allemaal precies zit. Daarin stelt Hardeman niet teleur, er is van alles aan de hand en de lezer moet langs meerdere, soms groteske afslagen om bij het toch wel verrassende plot te komen. Adam komt er al vrij snel achter wie hij eigenlijk is maar er moet nog veel uitgepuzzeld om alles sluitend te krijgen. Niet altijd even subtiel, wel spannend en onderhoudend.

Wie is Adam Westerman? van Henk Hardeman, uitgeverij Van Goor, 12+

Middelkind, Kirsty Applebaum | 9789021681795 | Boeken | bol.com

Het lijkt allemaal om de oudste kinderen te gaan in het plaatsje Fennis Wick. Zij zijn voorbestemd om een belangrijke rol te spelen in de zogenaamde Stille Oorlog. Oudste kinderen worden in de watten gelegd en gaan op zekere dag met veel aplomb ‘op kamp’ om strijd te leveren. De andere kinderen hebben het nakijken. Maggie is de tweede in het gezin en heeft als zogenaamd middelkind weinig in te brengen. Als ze een zogenaamd ‘dwalersmeisje’ ontmoet, verandert alles. Deze tweederangsburgers worden vies en verachtelijk gevonden en verantwoordelijk gehouden voor veel ellende. Maggie vindt het meisje verrassend aardig en komt er langzaam achter dat het allemaal anders zit dan de dorpsgenoten wordt voorgespiegeld.

Middelkind is een licht dystopische roman dat zich afspeelt in een wereld die niet echt tot leven wil komen.  Nergens wordt dit universum intrigerend of komt het tot leven. Applebaum blijft hangen bij een vlak avontuur met een voorspelbare afloop. Een nogal langdradig boek, mede door de stijl met heel veel herhalingen en uitroepen en klanken. Als er op een deur geklopt wordt, staat er vaak letterlijk: klop, klop klop. En dat dan nog een keer of tien.

Middelkind van Kirsty Applebaum, vertaald door Annelies Jorna – uitgegeven bij Ploegsma, 10+