close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Gelukkig wilde Tonke Dragt nog geen biografie

Joukje Akveld en Annemarie Terhell Lucas op weg naar een wereldrecord Non-fictie
Leopold
http://jaapleest.nl/wp-content/uploads/abcdragt-300x300.jpg
Waardering: 8.5

Tonke Dragt, wie van onze generatie is niet met haar grootgebracht? Ik bijvoorbeeld, want ik verslond de kommer-en-kwel reeksen en had als kind minder met de fantasiewereld van Tonke. Daar is later verandering in gekomen en na het lezen van ABCDragt. De werelden van Tonke Dragt popel ik om nog wat schade in te halen. Want wat een plezier en eigenzinnigheid straalt dit alfabetboek uit.

Tonke wilde nog geen biografie en daar mogen de schrijfsters haar dankbaar voor zijn want dit boek is een eerbetoon en een feestje waar een uitvoerige levensbeschrijving het niet bij zal halen. Het alfabet is een geslaagde keuze omdat veel verschillende facetten van de schrijfster en haar werk aan bod kan komen. Van Andere werelden, langs de Januaraanse Ambassade, via Linkshandig, Ogen en Post naar Zevensprong. ABCDragt is vooral een verstrooiend overzicht van faits divers, personages en veel prachtige illustraties. De schrijfsters analyseren tussen de regels door en daaruit valt te leren over het belang van Tonke’s jeugd in Indonesië en de manier waarop veel van haar personages in verschillende boeken een rol spelen. Of over de mysteries (zogenaamde ’tonkificaties’), onverklaarbare raadsels die zich niet laten uitleggen. Ook blijkt dat Dragt  haar tijd vooruit was. Ze schreef al over dinosauriërs toen Jurassic Park nog bedacht moest worden en uitgevers er geen brood in zagen. Ook had ze de toekomstroman al omarmd ruim voor de stroom aan boeken over nieuwe werelden die de laatste jaren over ons heen daalt. toekomstromans die de laatste jaren verschijnt

Het boek is een gezellig rommeltje (wat ik als een pluspunt beschouw) en niet al te kritisch. Toch wordt Dragt niet heilig verklaard, daarvoor is ze ook te eigenzinnig en te stuurs. Het is leuk om te lezen hoe ze haar huis heeft ingericht, hoe onbenaderbaar ze soms is maar ook over de vele correspondentievrienden die ze heeft. In het hoofdstuk over Tiuri komen jongetjes aan het woord die door hun ouders naar deze held zijn genoemd. “Hij is iemand die je zou kunnen en willen zijn’.

ABCDragt is bijzonder fraai vormgegeven door Tessa van der Waals en Nanja Toebak. De lichtvoetige en persoonlijke schrijfstijl van Akveld en Terhell dragen er aan bij dat zowel kinderen als volwassenen hun hart op kunnen halen.

Ook lezenswaardig, het portret-interview dat Joukje Akveld voor Vrij Nederland schreef

Titel Boek:

ABCDragt. De werelden van Tonke Dragt

Auteur:

Annemarie Terhell

Joukje Akveld

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Video description:

Een korte visuele wandeling door het ABC-boek over Tonke Dragt

Tags : biografieillustratiesNon-fictieOver Jeugdliteratuur