close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Geslaagde verfilming boek Preussler

De 23e druk alweer van Meester van de zwarte molen, de klassieker van Preussler uit 1971. De duistere en magische roman over de 14-jarige wees Krabat die terecht komt in een molen en daar, samen met 11 andere jongens, in de macht komt van de meester. Krabat en de jongens worden ingewijd in de duivelskunsten en krijgen magische krachten. Het lukt geen van hen te ontsnappen omdat de vluchtwegen uiteindelijk altijd weer naar de molen leiden. Krabat wordt verliefd en smeedt een plan.

Het boek is heruitgegeven in een filmeditie, met fotostills uit de film. Ik heb het boek herlezen en de film bekeken en de conclusie is dat het een tijdloos en spannend verhaal blijft. Het is een boek voor de liefhebbers van de boeken van bijvoorbeeld Tonke Dragt. Al is dit boek duisterder dan van toon. Het tempo is laag en de broeierige spanning loopt alsmaar verder op. Er gebeurt misschien iets te weinig voor de hedendaagse jonge lezers die gewend zijn aan veel actie en avontuur. Die zijn zeker tevreden over de film waarin de verhaallijn van het boek gevolgd wordt maar op de een of andere manier actiever overkomt. 

Een mooie boekverfilming waarin de verbeelding aansluit bij het verhaal zoals ik dat in mijn hoofd had. Er wordt geweldig goed geacteerd door jonge Duitse acteurs die geen karikaturen maken van de wat merkwaardige personages. De scenes waarin de jongens in raven veranderen, zijn betoverend. Meester van de zwarte molen is een mooie, bescheiden film waarin de verleiding is weerstaan om er een gelikte en spannende avonturenfilm van te maken.

De film is vanaf komende donderdag in 12 Nederlandse filmhuizen te zien.

Titel Boek:

Meester van de zwarte molen

Auteur:

Otfried Preussler

Kaft:

Tags : Fantasiejeugdboek