close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Friet wil voor de hele wereld zorgen

Cees van den Berg Gevonden Kinderboek
Lemniscaat
Waardering: 7.5

Friet neemt graag dieren mee naar huis die ze heeft gevonden op straat. Een egel, een muis, een poes, een schildpad. En op een dag een man die ze van het fietspad afplukt en die ze meneer Fritz noemt. Hij weet niet hoe hij heet en waar hij woont en dus neemt Friet (echte naam: Frida) hem mee naar het restaurant dat haar ouders bestieren. ‘Je kunt nou eenmaal niet voor de hele wereld zorgen’, verzucht haar moeder, maar dan weet ze nog niet dat ze in de dagen daarna een oudere meneer met geheugenverlies in huis zal opnemen.

Gevonden is het tweede boek van autodidact Cees van den Berg die op middelbare leeftijd ontdekte dat hij er lol in had om verhalen voor kinderen op te schrijven. Dat doet hij met een verrassend vlotte pen en veel humor. Ondanks de suffe titel is Gevonden een fantasievol verhaal vol vaart en ontwikkelingen. Een lekker leesboek voor de liefhebbers van bijvoorbeeld het werk van Anna Woltz die er ook vaak in slaagt om ogenschijnlijk idiote situaties in goede banen te leiden.

Friet en haar ouders gaan op zoek naar de identiteit van meneer Fritz, die soms flitsen uit zijn vorige leven ziet. Iets met sciencefiction bijvoorbeeld, wat er op zou kunnen duiden dat hij van een andere planeet komt. Friet houdt niets voor onmogelijk. Meneer Fritz ook niet: “Misschien had ik een heel saai leven. Zo saai dat ik op een dag heb besloten om alles te vergeten en opnieuw te beginnen.”

Friet is compromisloos in haar zorg voor meneer Fritz in wie ze zich als in een schoolproject vastbijt. Ze heeft een zware dobber aan de, nogal karikaturaal neergezette, hulpverlener die een andere weg volgt dan Friet voor ogen heeft. Haar vader maant haar tot de orde: ‘Ho, ho, ho, meneer Fritz is niet een van je zielige diertjes’.  Van den Berg beschrijft vooral mooi hoe haar ouders tot op zekere hoogte meegaan in de avonturen die hun dochter veroorzaakt. Ze buigen mee en corrigeren pas als het echt niet anders kan.

Daarmee is het vooral een boek over een ontwapenend eerlijk meisje met een hart van goud dat de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Gevonden had iets strakker en daarmee verdiepender gekund maar is vaardig geschreven en smaakt naar meer. Cees van den Berg, onthoud die naam.

Tags : dementieDieren en natuuretenFamiliehumorjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoederouderdomoudersproblemenSchoolziekte