close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vragen voor het slapen

Mac Barnett Gewoon omdat het zo is Prentenboek
Baeckens Books
Isabelle Arsenault
Waardering: 8.0

Waarom is de zee blauw? Waarom niezen we? Wat is bliksem, wat zijn sproetjes, wat een is regenboog? Wat is er gebeurd met de dinosaurussen? Op veel van de vragen die het meisje stelt als ze gaat slapen, heeft de vader een fantasievol antwoord. Die dinosaurussen zijn bijvoorbeeld met een grote ballon de ruimte ingegaan. De zee heeft een kleur omdat gitaarspelende vissen droevige liedjes zingen waardoor de zee blauw wordt van hun tranen.

De Canadese illustratrice Isabelle Arsenault kennen we ons in land van de vertaalde boeken Majoor Rosalie (met tekst van Timothée de Fombelle) en het fabelachtige Jane, de vos & ik. In Gewoon omdat het zo is zijn de spaarzame teksten van Mac Barnett, die samen met Jon Klassen een serie prijswinnende boeken op zijn naam heeft staan. Ook geen kleintje dus. De samenwerking levert een sober en subtiel prentenboek op. Het meisje ligt in een bed met gestippelde lakens, geflankeerd door een hondje. Vader drentelt rond en gaat vervolgens op de bedrand zitten. Iedere prent is hetzelfde en toch net anders. Zoals ook de meeste vragen op hetzelfde neerkomen. Kinderen willen weten hoe het zit in de wereld. Wat zijn al die dingen die ze niet van dichtbij kennen (drijfzand, woestijn, vulkaan) of hoe zijn ze ontstaan (piramides, zwarte gaten)?

De vasthoudendheid van het meisje is vanzelfsprekend en prettig. Kinderen willen weten waarom, vooral als ze in bed liggen. Om het slapen uit te stellen, omdat ze oprecht nieuwsgierig zijn en misschien wel vooral om dat ze nog even aandacht van hun ouders krijgen. De titel (Just Because) en de vertaling ervan (Gewoon omdat het zo is) dekken niet helemaal de lading en doen geen recht aan de subtiliteit van het verhaal. Vader gaat juist mee in de denkwereld van zijn dochter, soms met humor en overdrijving en dan weer serieus. De vogels vliegen in de winter naar het zuiden om nieuwe blaadjes te halen voor de bomen.

Over kindervragen zijn natuurlijk al veel meer kinderboeken geschreven, zowel fictie als non-fictie. Maar zo sfeervol en mooi getekend als deze zijn er niet veel.  Arsenault tovert met beelden in een variatie van rustig realistisch tot hallucinant. En Barnett zet met het antwoord op de laatste vraag (‘Waarom moeten we slapen’) een kapitaal hoofdletter achter het verhaal.

Tags : FamilieFantasieKinderboekPrentenboekslapenvaderVoorleesboekWeten en leren