close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Rennen naar wie je kunt zijn

Jason Reynolds Ghost Kinderboek
Condor
Maria Postema
Waardering: Innemend. Heldere en directe taal

De vader van van de 12-jarige Castle Cranshaw zit in de gevangenis omdat hij drie jaar geleden probeerde zijn moeder en hem neer te schieten. Die avond heeft hij leren rennen. Daarna heeft hij zijn vader nooit meer gezien. Eigenlijk wil Ghost (dat is zijn bijnaam) professioneel basketbalspeler worden maar bij toeval raakt hij in het hardlopen verzeild.

Die scene aan het begin is meteen een van de grappigste van het boek. Ghost loopt uit baldadigheid buiten de baan mee met de snelste jongens van het atletiekteam en verslaat ze met gemak. De coach (Coach in het boek) is onder het indruk en haalt hem erbij. Ghost heeft onmiskenbaar talent maar ook moeite met de discipline en zijn explosiviteit zit hem in de weg. Op school is hij regelmatig betrokken bij incidenten (‘aanvaringen’) en hij jat hardloopschoenen omdat er thuis geen geld voor is.  Natuurlijk teleurstelt hij daarmee zijn moeder en zijn nieuwe trainer, die langzaam zijn mentor en de belangrijke man in zijn leven wordt omdat hij veel van zichzelf herkent in de jongen.

Coach hoopt dat hardlopen voor Ghost kan doen wat het voor hem zelf heeft gedaan. Rennen is de metafoor voor het leven in dit nieuwste boek van Jason Reynolds (67 seconden, Toen ik de sterkste was) die met Let goed op al bewees ook uitstekend voor jongeren kinderen te kunnen schrijven. Het gaat erom dat je niet wegrent voor wie je bent maar gaat rennen naar wie je kunt zijn. Zo los opgeschreven zijn het wandtegeltekstjes maar binnen de context van het overtuigende verhaal vallen ze precies op hun plek.

Ghost is een sterk portret van een jongen die logischerwijze met trauma’s en woede kampt. Wat wil je als je vader een pistool op je heeft gericht maar ergens nog steeds van die man houdt: hij mist de leuke versie van zijn vader. Het dubbele is dat volwassenen hem zowel last als steun bezorgen. Ze komen allemaal met dezelfde adviezen ‘alsof ze allemaal het hetzelfde boek over volwassen zijn gelezen hebben.’ Tegelijkertijd houden Coach, zijn moeder en een bevriende kruidenier op leeftijd hem op de been. De laatste geeft het meest waardevolle advies mee: ‘Laat nooit iemand je leven en je dromen kleineren.’

Ghost is een innemend kinderboek in heldere en directe taal over een jongen van wie het leven ook zomaar de verkeerde kant uit kan gaan. Natuurlijk eindigt het met een belangrijke hardloopwedstrijd maar Reynolds zou zichzelf verloochenen als hij dat al te zoet maakt.

Deze bespreking stond in ietwat verkorte vorm op 24 november op AD Online. 

 

Tags : Andere landenFamiliegeweldKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenSchoolSpanning en avontuursportvader