close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

God kan alles maar doet niets

Kolet Janssen schrijft al lang verhalen en won met deze jeugdroman de publieksprijs van de manuscriptenwedstrijd Zoute Zoen 2010. Het blijkt maar weer hoeveel talentvolle schrijvers er rondlopen. Want al zitten er nogal wat zwakke plekken in deze roman, het is onmiskenbaar dat Kolet Janssen goed kan schrijven.

In korte, scherpe hoofdstukken zet ze een prachtige vader-dochter relatie neer. Anna woont samen met haar vader, die blijft solliciteren maar niet echt voor het geluk lijkt geboren. Hun verhouding is liefdevol en subtiel neergezet, ze houden van elkaar zonder opsmuk. Anna is een einzelganger maar komt twee mensen tegen die belangrijk voor haar worden. Laurens blijft volhouden en de twee groeien naar elkaar toe en krijgen een relatie. De keuze om de hoofdstukken afwisselend vanuit het perspectief van deze twee te laten vertellen, is niet erg logisch. Het leidt af en Anna is als karakter sterk genoeg om de hele roman te dragen.

En dan is er nog God, geen onbelangrijke personage in Regentijd. Hij zwerft wat rond, vindt een baantje in een fietsenwinkel en knapt her en der wat klusjes op. God duikt nogal eens op in de jeugdliteratuur maar zo letterlijk en lijfelijk als hier, komt hij (of Hij) zelden voor. Hij eet met Anna en haar vader mee en leert schaken. Het leidt en toe grappige situaties en logische situaties. Als een jong iemand overlijdt na een verkeersongeluk zegt Anna: Het is toch niet erg dat die jongen dood is, dan is ie toch voor altijd bij jou’ Maar ze is ook zwaar geirriteerd want God had er voor moeten zorgen dat hij niet voor zijn tijd was doodgegaan. God trekt het zich aan maar reageert ook laconiek: ‘Heb je nooit gemerkt hoe dicht alles en niets bij elkaar liggen. Ik kan alles maar ik doe niets.’ Tja, wat moeten we daarmee?. Het gaat dus om wat we zelf doen en om de mensen om ons heen. Aan zo’n God heb je niet zoveel, die verdwijnt ook zomaar weer.

Regentijd is in helder proza geschreven. Er staan prachtige zinnen in en Janssen laat veel aan de verbeelding over. Maar een roman is nog wat te hoog gegrepen voor deze beginnende auteur. De focus ontbreekt. Ze voert teveel personages die niet allemaal even sterk uit de verf komen. Laurens heeft zijn vader nooit gekend, Anna weet niet goed wat ze met haar moeder en diens nieuwe vriend aanmoet. Het zijn aanzetjes die niet echt ergens toe leiden. En dan is er nog een overdosis symboliek zoals de enorme zondvloed die het dorp treft, maar niet echt een functie heeft. Had Janssen zich nou maar beperkt tot Anna en haar vader, dat had een subtiel en coherent boek kunnen opleveren.

p.s. ik werd er op geattendeerd dat Kolet Janssen al meerdere boeken op haar naam heeft staan, dat is in strijd met wat ik in deze recensie suggereert. Foutje van mijn kant. Ze schreef onder andere Jongen te huur en Het monster van Mariska

Titel Boek:

Regentijd

Auteur:

Kolet Janssen

Kaft:
Tags : FamiliegodjeugdboekLiefde en vriendschap