close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Goedgelovig tot in de hoogste graad

Sooike is de aandoenlijke held van De Glanzende Stad, een surrealistische avonturenroman van Thijs Goverde. Een zwakbegaafde knul die gemakkelijk te manipuleren is. Hij gaat mee met mensen die niet te vertrouwen zijn en laat zich voor zijn hun karretje spannen.

Sooike is goedgelovig op het onverdraaglijke af. Goverde plaatst hem in een dorp van armoede en desolaatheid waaruit de jongen wil ontsnappen. Hij heeft weet van een soort paradijs, De Glanzende Stad, waar het leven veel beter is. Dan verschijnt Mex op het toneel, een merkwaardige motorrijder, die Sooike samen met zijn maatje Gor, op sleeptouw neemt. Als in een soort roadnovel volgen we het drietal op weg naar hun bestemming. Goverde maakt er een bijna heilige expeditie van waarin het gaat over ‘De Voorspelling’ en Sooike ervan overtuigd raakt dat hij ‘De Uitverkorene’ is.

Het is jammer dat uitgeverij Holland zo weinig werk maakt van haar uitgaves. Lettertype, bladspiegel en papiersoort van De Glanzende Stad hadden zoveel beter gekund. Dat is nog maar een detail in verhouding tot de illustraties. Charlotte Dematons betrekken als illustrator en haar prachtige prenten dan zo weinig ruimte geven, getuigt van weinig slimheid en ook wel een beetje gebrek aan respect. De illustraties zijn over het algemeen veel te klein weergegeven. Enkele prenten krijgen een volledige pagina maar veel anderen zijn tussen de tekst geperst en komen daardoor minder uit de verf. De tekeningen van Dematons zijn namelijk meer dan de moeite waard en maken het verhaal spannender. Bijvoorbeeld de prent waarop een vliegtuig verscijnt (‘het was een reusachtige vogel van zilver en vuur, zonder één keer met zijn vleugels te slaan vloog het sneller dan de steen uit een slinger’) en we Sooike en Gor onder een steen zien schuilen met een enorme vliegtuigvleugel boven zich.

De fijnzinnige dialogen versterken de merkwaardige verhoudingen en zetten de karakters sterk neer. Sooike grossiert in naïeve opmerkingen en Mex moet zijn best doen om slim te reageren zodat hij zijn egoïstische plannetje kan uitvoeren. Het verschil tussen goed en kwaad ligt er soms wat al te dik bovenop. De Glanzende Stad is een knappe roman van Thijs Goverde, die een wat literairder weg te lijkt zijn ingeslagen. Anders dan in zijn eerdere boeken, boort hij een onderlaag aan maar gelukkig blijft hij het avontuur trouw. Hij speelt met religieuze en spirituele begrippen en geeft zinvolle dingen mee over vertrouwen en loyaliteit.

Titel Boek:

De glanzende stad

Auteur:

Thijs Goverde

Illustrator:

Charlotte Dematons

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekKinderboekSpanning en avontuur