close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gouden Lijst 2018 voor Erna Sassen

De Gouden Lijst 2018 is gewonnen door Erna Sassen voor haar jeugdroman Er is geen vorm waarin ik pas. Dat werd vandaag bekend in het het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. De prijs voor het beste vertaalde boek is voor Paard Paard Tijger Tijger van de Deense Mette Eike Neerlin, vertaald door door Bernadette Custers.  De BruutTAAL Gouden Lijst is de prijs voor het beste boek voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar.

Er is geen vorm waarin ik pas is een schrijnend portret van een leerlinge die een ongelijkwaardige relatie met een leraar had. Ze is daarna haar gevoel van eigenwaarde kwijt en zoekt naar manieren om haar leven weer op te pakken. ‘Een prikkelend en grotendeels ongemakkelijk boek’, schreef ik. Paard Paard Tijger Tijger (de titel is ontleend aan een Chinese uitdrukking) is een ontroerend boek over het onverwachte contact tussen een meisje en een terminale patiënt. ‘Een prachtig verhaal waarin geen woord teveel staat’, aldus JaapLeest.

De Gouden Lijst heeft als prijs een lange reis gemaakt. De prijs werd in het leven geroepen door Ted van Lieshout toen de Gouden Zoen ter ziele ging. Afgelopen jaren door het CPNB uitgereikt. Nu de organisatie besloot daar (voorlopig) mee te stoppen, namen kinderboekenschrijvers Ted van Lieshout en Hagen het stokje over. Zij vroegen 19 recensenten om in de jury plaats te nemen en vonden BruutTAAL bereid de prijs te sponsoren. Voor de winnende boeken is € 1000 aan prijzengeld beschikbaar gesteld.

De andere genomineerden vind je hier.