close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gouden Lijst voor Benny Lindelauf

Benny Lindelauf wint de Gouden Lijst 2017 voor zijn jeugdboek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (waarvoor Ludwig Volbeda de illustratie maakte).  Gerda van Erkel (Als de bergen huilen) was de andere genomineerde voor het beste Nederlandstalige boek voor 12-15 jarigen. In de categorie vertaald ging de prijs naar Ali Benjamin voor Suzy en de kwallen, dat is vertaal door Lidwien Biekmann.

De jury zegt over Hoe Tortot zijn vissenhart verloor dat het precies doet wat een goed boek moet doen: uitnodigen, uitdagen, meeslepen én na laten denken over een universeel thema.’Een thema dat uiterst actueel is in verband met de huidige mondiale ontwikkelingen waarin alternative facts naast objectieve waarheden worden opgevoerd. Eenmaal gepakt door het verhaal, raak je er steeds meer van overtuigd: oorlog is dwaasheid’.

Benny Lindelauf (52) publiceerde bijna 20 jaar geleden zijn eerste jeugdboek en viel meerdere malen in de prijzen met zijn tweeluik over de Tweede Wereldoorlog (Negen open armen en de De Hemel van Heivisj) waarvoor hij de Thea Beckmanprijs, Gouden Zoen (voorloper van de Gouden Lijst), Woutertje Pieterse Prijs en de Diorapthe Jongerenliteratuurprijs won.

Voor deze editie van de Gouden Lijst werden 44 boeken ingestuurd waarvan opvallend genoeg meer vertaalde (25) dan oorspronkelijk Nederlandse boeken (19). De jury spreekt in het verslag de hoop uit dat Nederlandse schrijvers hierin een uitdaging zien om zich in de toekomst nadrukkelijker op de leeftijdscategorie 12-15 te richten. Vooral omdat het een groep is met tal van andere interesses, waardoor de belangstelling voor lezen gemakkelijk onder druk kan komen te staan.

De jury bestond uit Jörgen Apperloo, Ingrid Bon, Jozefien de Leest, Evy van Raak en voorzitter Jenneke van der Veer.  Aan de prijs is per categorie een bedrag van € 1.500,- verbonden.