close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gouden Penseel voor Lettersoep van Harriët van Reek

Het prentenboek Lettersoep van Illustrator en auteur Harriët van Reek is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar dat in Nederland is uitgegeven. Van Reek won al een keer een Gouden Griffel (voor haar debuut De avonturen van Lena lena) en twee keer eerder een Zilveren Penseel, maar nog nooit een Gouden Penseel. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door de Noorse illustrator Øyvind Torseter met Het gat.

Lettersoep is een boek over het mannetje Letterel, dat met Letterpoes in een letterhuis woont. Hij is gek op letters. Letters knippen, letters kijken en letters dromen. En letters schrijven. De jury over Lettersoep: ‘Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie er in mee kan gaan, bekijkt het leven anders’, aldus het juryrapport. De Penseel- en Paletjury 2016 bestaat dit jaar uit Saskia de Bodt (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Lia Reedijk.

Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke kinderboekenauteur de Gouden Griffel 2016 wint. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 uitgereikt voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar.