close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Green schrijft zonder handrem (GJP-nominatie 1)

John Green is een mafketel. Dat zie je direct als je zijn razendpopulaire blog bekijkt die hij samen met zijn broer Hank maakt en waar dagelijks een filmpje op wordt gepost dat honderdduizenden keren worden bekeken. Hij houdt ook nog tijd over om te schrijven en is verantwoordelijk voor het boek Paper Towns, een van de genomineerden voor de Grote Jongerenliteratuur Prijs.

Paper Towns is een roman over de verdwijning van een meisje, Margo Roth Spiegelman. Op de laatste avond neemt ze haar buurjongen Q. (Quentin) mee op op een wraakzuchtige tocht langs verschillende klasgenoten. Q. is totaal overdonderd door het plots herstelde contact met zijn grote liefde en raakt geobsedeerd door haar verdwijning. Hij moet haar vinden, zeker nadat ze aanwijzingen heeft achtergelaten, waarin een gedicht van Walt Whitman een cruciale rol speelt. Als kleine kinderen waren Q. en Mago onafscheidelijk en vonden ze een op een slechte dag een dode man in het park. Natuurlijk is dat één van de motieven van het verhaal.

Green sleept ons mee in een 300 pagina’s tellend verhaal waarin vooral het begin en einde onderhoudend zijn. De eerste hoofdstukken zijn hilarisch en overdonderend. Margo is hondsbrutaal en trekt zich niets meer aan van regels en volwassenen. Na die sterke ouverture zakt het verhaal in om pas tegen het einde weer op te bloeien. Q. ontdekt op de dag van de diploma-uitreiking waar Margo zit en moet haar binnen een dag bereiken. De trip er naar toe met de auto wordt veel te uitvoerig beschreven en is feitelijk overbodig in het verhaal en een soort uitstel van executie. Het gaat erom wat er met Margo is gebeurd. Waarom is ze weggegaan en wilde ze eigenlijk wel gevonden worden? Lezers moeten zelf beoordelen of de plot hen bevalt of dat ze met een kleine kater het boek dichtslaan.

Green is een virtuoos schrijver met veel lef en fantasie. Hij durft het verhaal zijn gang te laten gaan en lijkt er soms zelf door meegesleept te worden. De aanwijzingen van Margo zijn af en toe nauwelijks nog te volgen en het is ook niet zo dat op het eind alles op zijn plek valt. Net als in zijn videoblog lijkt hij wat door te schieten in zijn enthousiasme. Sommige schrijvers wens je een handrem of een iets strengere redacteur toe.

John Green komt naar Nederland voor de uitreiking van de GJP. Geen man overboord als hij hem niet wint want het is meteen een promotietour voor zijn nieuwe roman Will Grayson, Will Grayson die hij samen met David Levithan schreef. Het boek gaat over twee jongens met dezelfde naam, beide auteurs namen een personage voor hun rekening.

Titel Boek:

Paper Towns

Auteur:

John Green

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuurweglopenYoung Adult