close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Haar dode moeder hoeft er alleen maar te zijn

Annet Huizing Hoe ik per ongeluk een boek schreef Jeugdboek
Lemniscaat
Waardering: 8.0

Katinka was drie toen haar moeder overleed. Inmiddels is ze dertien en is ze allang aan gewend. Zegt ze. Alleen de mensen om haar heen doen nog wel eens raar. Die krijgen tranen in hun ogen, slaan een arm om haar heen of kunnen er niet tegen als ze een grapje over haar dode moeder maakt. Als haar vader een nieuwe vriendin ontmoet, Dirkje, moet ze er aan geloven. Ze is dol op Dirkje maar kan die wel echt de plek van haar moeder innemen? Er blijken video-opnames van haar moeder te zijn en die helpen enorm bij de verwerking.

In de kern gaat Hoe ik per ongeluk een boek schreef over rouwverwerking over iemand die je niet hebt gekend maar die een cruciale rol in je leven speelde. De Utrechtse schrijfster Annet Huizing geeft er in haar debuut een bijzondere draai aan door te kiezen voor een risicovolle structuur. Huizing laat haar hoofdpersoon zelf het verhaal schrijven, geholpen door de overbuurvrouw, een succesvolle schrijfster. Die geeft haar tips en leest haar stukjes en ondertussen praten ze over van alles en werkt ze in de tuin. Er ontstaat een vanzelfsprekende vriendschap tussen het meisje en de oudere vrouw en Katinka slaagt er in om haar gevoelens aan het papier toe te vertrouwen, wat haar weer helpt bij de verwerking.

Ze leert schrijven, het is meteen een beetje therapie en het wordt uiteindelijk ook nog eens een boek. Het had zomaar een puinhoop kunnen worden, dit boek over het schrijven van een boek. Maar Huizing slaagt met vlag en wimpel in deze ingewikkeld klinkende operatie en levert een vloeiende en lichtvoetige roman af met echte mensen en thema’s die er toe doen. De vorm zit nergens in de weg omdat vooral de schrijfles niet nadrukkelijk wordt gepresenteerd. Natuurlijk gaat het over ‘kill your darlings’ en ‘laat het zien in plaats van het te vertellen’ maar op een manier die in dienst staat van het verhaal.

Een verhaal dat gaat over het terugvinden van de moeder die Katinka nooit heeft gekend. Mooi en ontroerend beschreven: haar moeder hoeft haar niet op te voeden. Ze heeft haar overbuurvrouw, haar vader en Dirkje. Haar dode moeder hoeft er alleen maar te zijn en dat is genoeg.

Titel Boek:

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Auteur:

Annet Huizing

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoudersoverlijdenschrijven