close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Half Zwart wil maar niet spannend worden

Sally Green Half Zwart Jeugdboek
Moon
Lia Belt
Waardering: 6.5

Het eerste deel van de trilogie Half Zwart, het debuut van de Engelse Sally Green, is met veel vertoon aangekondigd. Het is aan ik weet niet hoeveel landen verkocht en uiteraard is er al een verfilming in de maak. Eindelijk weer eens een fantasyserie van kwaliteit, leek het, ook nog eens verschenen bij Moon, de uitgeverij van de Chaos-trilogie, dat schept verwachtingen.

Het verhaal is niet al te ingewikkeld en een variant op de vele fantasyseries die er in de lijn van Harry Potter zijn verschenen. Dit keer gaat het om heksen, zowel mannen en vrouwen, er zijn witte en er zijn zwarte en die staan elkaar naar het leven. De heksen leven temidden van gewone mensen (fairns), die niets in de gaten hebben, en er zijn de zogenaamde Jagers, die op zoek zijn naar de vijand. So far, so good, waar kennen we dat ook alweer van. De Harry Potter in dit boek heet Nathan, hij is een ‘half-product’, zoon van een witte moeder die inmiddels overleden is;  zijn vader is de meest gezochte zwarte heks van het land. Nathan heeft hem nog nooit gezien, hij groeit op bij het witte gedeelte van zijn familie. De spanningsboog in dit eerste deel wordt gevormd door zijn naderende 17e verjaardag, de leeftijd waarop de heksen hun gave erven. Ze weten tevoren niet of ze bekwaam worden in kruidendrankjes maken of zichzelf in mist laten optrekken. Als Nathan op zijn verjaardag geen drie geschenken krijgt, loop hij die gave mis en dat zou een beetje jammer zijn voor hem en de trilogie.

Nathan moet wel weglopen bij zijn witte familie, waarvan de meesten hem overigens steunen. Hij wordt gevangen genomen, vastgezet in een kooi en ontsnapt dan weer. Het klinkt allemaal best spannend maar dat wordt het helaas nauwelijks. Dat heeft voor een groot deel te maken met de stijl: dat is de grootste  tegenvaller van Half Zwart. Het is keurig geschreven, zoals je dat doet met een verhaal. Green schrijft op wat er gebeurt en dat is het. Er staat nauwelijjks een bijzondere of originele zin of gedachte in, laat staan een alinea die je naar de strot grijpt, op het verkeerde been zet enz. Het is niet slecht verteld maar moddert ook gewoon maar een beetje door.

De crux zit hem in het loyaliteitsconflict van Nathan en zijn worsteling met zijn eigen identiteit. Hoort hij nou bij de witten of de zwarten en kan hij wel van een vader houden die zoveel akelige dingen op zijn geweten heeft? Het draait er natuurlijk op uit dat niemand alleen maar slecht is, of alleen maar goed. Niets is zwart of wit, dat begint al bij kaft. Die broze lijn tussen goed en kwaad is een literair oerthema waar Green weinig inventiefs mee doet. De witte heksen doen veel nare dingen en sommige zwarte heksen vallen erg mee, veel meer maakt de auteur er niet van. Daarbij is de leefwereld van deze heksen opvallend vlak uitgewerkt, vooral omdat er geen context en/of tegenstelling met de ‘gewone’ mensen zonder gaven wordt geduid.

Al met al is Half Zwart een behoorlijke tegenvaller, wat trouwens niet wil zeggen dat het geen succes wordt. Dat was het matige Twilight tenslotte ook. Ik geef deel twee wellicht nog het klein voordeeltje van de twijfel. Wie weet is het een trilogie die langzaam op gang komt maar ik kan het me nauwelijks voorstellen.

Titel Boek:

Half Zwart

Auteur:

Sally Green

Vertaler:

Lia Belt

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : FantasiefantasyheksjeugdboekYoung Adult