close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Smoorverliefd, maar op wie eigenlijk?

Jenny Valentine Hallo nu Jeugdboek
Luitingh-Sijthoff
Jenny de Jonge
Waardering: 6.5

Ze huren een huis inclusief een bewoner. Jude verhuist voor de dertiende keer omdat er wederom een relatie van haar moeder op de klippen gelopen. Het heeft Jude’s vertrouwen in de liefde geschaad maar in haar nieuwe straat ontmoet ze op op de eerste dag een jongen met wie het direct vlamt. Dat zou het begin van een vrij standaard young adult verhaal kunnen zijn maar dat is buiten de eigenzinnige Jenny Valentine gerekend. De schrijfster laat namelijk in het midden of deze Novo echt bestaat.

Er ontvouwt zich een surrealistisch en enigszins magisch verhaal waarbij de lezer in het duister blijft tasten. Hij is niet een denkbeeldige vriend, verzekert hij Jude, maar hij ‘woont niet op een tijd en plek’. Novo heeft haar al vaker bezocht en zal altijd naar haar toe getrokken worden, beweert Novo. Maar wie hij is en waarom hij aan Jude verschijnt blijft een raadsel. Het heeft ook iets te maken met de vaste bewoner van het huis die er al generaties blijkt te wonen nadat hij de liefde van zijn leven verloor. Vanaf het begin is duidelijk dat ook de relatie tussen Jude en Novo op een gegeven moment weer voorbij is. En daar lijkt het over te gaan. Over hoe lang dingen moeten duren. Novo zegt: “Waarom willen we altijd dat iets eeuwig duurt, alleen omdat het goed is. Waarom is goed zijn op zich niet voldoende?”.

Novo grossiert in dit soort spirituele tegeltjesteksten over leven in het moment. Als een ervaren mindfulness-coach strooit hij zinnen in het rond als:  ‘Het eindigt of begint niet, het is gewoon’ en ‘Je kunt met mij binnen elk Nu blijven’. Lekker vaag maar Jude is smoorverliefd en heeft de weken van haar leven. Tot ze ervoor moet kiezen om afscheid te nemen van Novo. Tenminste daar lijkt het op maar waarom dat is, blijft ook alweer in het midden Wil Valentine laten zien dat hartstocht wel degelijk bestaat, ook al geloof je niet in de liefde? Dat is dan weer in tegenspraak met de dingen die ze Jude laat zeggen in een terugblik op haar relatie met Novo. Dat liefde een groot zwart gat is en dat liefde en verlies elkaar met geweld in evenwicht houden.

Valentine schreef mooie boeken als Op zoek naar Violet Park en Mierenkolonie en het pleit voor de auteur dat ze durft te experimenteren en niet voor de gemakkelijke weg gaat. Maar experimenten kunnen ook blijven steken of mislukken, in dit geval een combinatie van beiden.

Tags : FantasiejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoudersverhuizenverliefdYoung Adult