close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Handleiding voor het maken van een vriend

De moeder van Felix werkt aan een dossier. Ze is adviseur: ze geeft raad aan andere mensen. ‘Behalve aan mij, denkt Felix’. Hij maakt zich met angst en beven op voor een zomerkamp tijdens de grote vakantie waar hij niemand kent. In ieder geval niemand die een vriend is. Ineens komt zijn moeder toch met een advies, eigenlijk een statement. ‘Felix! Je máákt wel een vriend, toch’? Dan volgen de cruciale zinnetjes van dit boek. ‘Hij staart haar aan. Je maakt wel een vriend, je maakt wel een vriend, maalt het door zijn hoofd. Hoe dan? Hoe maak ik een vriend?’

Felix gaat er mee aan de slag en legt een dossier aan. Hij maakt lijstjes met eigenschappen en voorwaarden waaraan een vriend moet voldoen. Felix timmert en knutselt en maakt een vriendschapsdrank. Uiteindelijk is het dan zover en op het kamp blijkt de vriend gelukkig binnen no-time gevonden. Op een bijzondere manier, dat wel.

Hoe maak ik een vriend? is een geestig en trefzeker boek dat gaat over een belangrijke kwestie. Vriendschap lijkt op die leeftijd geen vanzelfsprekendheid meer en vooral de angst om een buitenbeentje te zijn, moet herkenbaar zijn. De Vlieger verplaatst zich in een jongen die zenuwachtig is voor het onbekende. Ze vliegt hier en daar wat uit de bocht in haar fantasie maar heel subtiel is wel weer de rol die de overleden opa van Felix speelt. Die praat mee en geeft hem een knipoog, alsof hij er gewoon nog is. In onveilige situaties doe je een beroep op de mensen die je begrijpen, lijkt de auteur te willen zeggen.De onzekerheid en angsten van Felix staan centraal, die hij bezweert die door druk aan de slag te gaan met van alles. Het thema vriendschap is secundair maar wel interessant in een tijd dat kinderen via hyves in no-time tientallen of zelfs honderden ‘vrienden’ hebben, waar ze in een muisklik weer vanaf kunnen.

De Vlieger is een groot talent, als je daar nog van kan spreken. Haar stijl is een mix van spreektaal en literaire invallen en ook dit boek leest weer als een trein. Maar Hoe maak ik een vriend? stijgt vooral  boven het gemiddelde jeugdboek uit door de bijzondere illustraties van Wendy Panders. Met tekeningetjes en fotocollages maakt ze er een vrolijke boel van en geeft ze de uitbundige fantasie van Felix vorm. Lekker gek en grappig en een geweldige toevoeging aan het verhaal. Illustraties zijn wel eens overbodig maar hier is het tegenovergestelde het geval. Hoe maak ik een vriend? is juist helemaal af door de combinatie van tekst en illustraties.

 

Titel Boek:

Hoe maak ik een vriend?

Auteur:

Evelien de Vlieger

Illustrator:

Wendy Panders

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekLiefde en vriendschap