close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Hardnekkig zwijgen na het overlijden van de kleinzoon

Crystal Chan Vogel Jeugdboek
Kluitman
Sabine Mutsaers
Waardering: 7.0

Op de dag dat Jade werd geboren, sterft haar broertje van vijf. Het blijft lang onduidelijk wat er precies is gebeurd met John, die als bijnaam Vogel heeft, omdat hij denkt te kunnen vliegen en in een ravijn springt. Die gebeurtenis heeft een ver strekkende invloed op haar leven. Haar inwonende opa heeft vanaf die dag geen woord meer gesproken en haar ouders kunnen het trauma maar niet verwerken en leven met blijvende en stille verwijten. Als ze twaalf is komt er een jongen in het dorp wonen waar Jade direct een band mee voelt. Hij zegt dat hij ook John heet, wat later een nogal misselijke grap blijkt te zijn.

Zijn aanwezigheid triggert vooral opa en zet de verhoudingen in het gezin van Jade op scherp. Zij wil eindelijk wel eens weten wat er nou precies is gebeurd en waarom haar grootvader al die jaren zwijgt. De vader en opa hebben Jamaicaanse wortels en zijn veel bezig met geesten en bijgeloof. Jade heeft zo haar eigen rituelen en symbolen, op de plek waar haar broertje is gesprongen, heeft ze een soort altaar van stenen neergelegd. De spirituele ondertoon van dit boek doet geforceerd en gemaakt aan, waar de spanning binnen het gezin redelijk overtuigend en beklemmend wordt neergezet. De onvermijdelijke toenadering tussen de opa en zijn kleindochter is treffend, de manier waarop de onechte John daarbij als katalysator werkt is dan weer lichtelijk geforceerd en het bijgeloof (waarvan een zogenaamde vloek onderdeel uitmaakt) en de rol van het geloof worden wel erg ver doorgevoerd.

Vogel is de eersteling  van de Amerikaanse Crystal Chan, die iets te nadrukkelijk sferisch en mysterieus wil schrijven en daarbij last heeft van teveel wijdlopigheid en neiging tot symboliek, waaronder de functie van stilte. Desondanks blijft het verhaal wel boeien en is het geen onaardig debuut.

Titel Boek:

Vogel

Auteur:

Crystal Chan

Vertaler:

Sabine Mutsaers

Uitgever:

Kluitman

Kaft:
Tags : Andere landendoodgrootoudersjeugdboekreligie